Τετάρτη 08 Απρ 2020 - Ανατολή: 05:59 - Δύση: 18:54
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 26-01-2018 έως και 10-02-2018

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού από 26-01-2018 έως και 10-02-2018

by user
290 views

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του χειμώνα. Μέχρι τώρα τα πεδινά δεν έχουν δει κάποιο αξιόλογο φαινόμενο όσον αφορά το χιόνι, εξαιρώντας κάποιες περιοχές που είδαν αξιόλογη χιονόπτωση τον Δεκέμβριο όπως η Λαμία, τα Βίλια, το Μέτσοβο και οι ορεινές περιοχές της βόρειας χώρας. Ο χειμώνας όμως δεν έχει τελειώσει και δηλώνει παρών. Παρατηρώντας τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα τις τελευταίες ημέρες οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα.

Ο Ατλαντικός έχει εξασθενίσει και πλέον ανοίγει ο δρόμος στον αζορικό αντικυκλώνα να εισχωρήσει βορειότερα. Ταυτόχρονα συνεχώς συσσωρεύεται το ψύχος στην ΒΑ Ευρώπη. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η πίεση που ασκείται στον πολικό στρόβιλο να «σπρώχνει» πολύ ψυχρές αέριες μάζες με τάση κατεύθυνσης νοτιότερα. Θα περιοριστούμε στην τάση των επόμενων ημερών και το πως θα επηρεαστούμε εμείς που είμαστε στο νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την τάση για τις επόμενες 15 ημέρες όπως κάνω τα τελευταία 3 χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά πρόγνωση και υπογραμμίζω πως είναι μια προσωπική εκτίμηση. Τα παρακάτω αποτελούν ένα συμπέρασμα βάσει τα τελευταία τρεξίματα των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων και οι πιθανότητες επαλήθευσης είναι πολύ μικρές.

Από τις 26-01-2018 μέχρι και τις 30-01-2018 οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν με σταδιακή εξασθένιση. Αύριο μόνο 26-01-2018 τοπικά και ασθενή φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός μα αραιές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Από την 01-02-2018 μέχρι και τις 02-02-2018 οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους και γενικά δεν θα έχουμε φαινόμενα με τον ήλιο να επικρατεί σχεδόν παντού. Την 03η Φεβρουαρίου  ίσως να έχουμε τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά και κατ’ επέκταση στην βόρεια χώρα με πτώση της θερμοκρασίας. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν και παρωδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1800μ.

Για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 04-02-2018 μέχρι και τις 06-02-2018 παρατηρώντας τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα συμπεραίνω πως ψυχρή αέρια μάζα πολικής προέλευσης θα μας επηρεάσει σταδιακά από βορρά προς νότο.  Έτσι λοιπόν με τα τωρινά στοιχεία θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά και στα νότια τμήματα . Οι βόρειοι άνεμοι με τάση ενίσχυσης.

Από τις 07-02-2018 μέχρι και τις 10-02-2018  η τάση δείχνει την μετατόπιση των φαινομένων νοτιότερα και πλέον τα επηρεάζονται τα ανατολικοπροσήνεμα της χώρας. Είναι ένα σενάριο που τις τελευταίες ημέρες το απεικονίζουν τα μοντέλα.  Το πόσο χαμηλά θα φτάσουν τα χιόνια δεν είναι εφικτό να το γνωρίζουμε καθώς πρόκειται για πολύ μακρινό διάστημα και τα στοιχεία μεταβάλλονται συνεχώς. Μια πρώτη και προσωπική εκτίμηση είναι πως θα επηρεαστεί η Χαλκιδική, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος με χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηά υψόμετρα. Η Κρήτη θα δεχθεί αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση ενώ οι βόρειοι άνεμοι να διατηρούνται.

Στο δια ταύτα ο χειμώνας δηλώνει παρών και απ’ ότι φαίνεται θα μας δείξει επιτέλους την δυναμική του. Όλοι μας θέλουμε να δούμε το χιόνι επιτέλους να πέφτει και να το χαρούμε. Ίσως να ήρθε και η ώρα να αφήσουμε την ελπίδα στην άκρη για μια καλή ψυχρή εισβολή και πλέον να το δούμε και στην πράξη να υλοποιείται. Είναι αυτονόητο βέβαια πως πρόκειται για πολύ μακρινό διάστημα και προς το παρών είναι μια εικασία. Ο χρόνος θα το δείξει τελικά τι πρόκειται να γίνει…..

Επιμέλεια: Μάνος Λεγάκης

Related Articles