Πέμπτη 09 Απρ 2020 - Ανατολή: 05:57 - Δύση: 18:55
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Δυναμική παρουσία του χειμώνα από τα μέσα της επόμενης βδομάδας στη χώρα μας.

Δυναμική παρουσία του χειμώνα από τα μέσα της επόμενης βδομάδας στη χώρα μας.

by user
292 views

Ο χειμώνας επέστρεψε δειλά δειλά τα τελευταία 24ώρα στη χώρα μας με τη στροφή των ανέμων σε βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα, η οποία συνοδεύεται και από χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα. Υπολλείμματα του βαρομετρικού χαμηλού που μας επηρεάζει από την Τρίτη συνδυάζονται με τις υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια και δίνουν νεφελώδη καιρό και ισχυρούς βοριάδες στα ανατολικά & νότια τμήματα της χώρας , ενώ τοπικές βροχές σημειώνονται στην Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά , την ανατολική Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ανά διαστήματα αξιόλογες.

Αύριο Παρασκευή θα διατηρηθεί το ψυχρό και άστατο σκηνικό κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα στο βόρειο ρεύμα τμήματα και εκτός από τις τοπικές βροχές ( κυρίως στην Εύβοια, την Μαγνησία και την Κρήτη) αναμένονται και  χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης στα αντίστοιχα ορεινά πάνω από τα 800-900μ κατά μέσο όρο. Πάντως ο καιρός θα είναι πιο σπαστός από ότι σήμερα και στην πρωτεύουσα θα κάνει την εμφάνιση του και ο ήλιος. 

Το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα  αναμένεται διάλλειμα σχετικής καλοκαιρίας,με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως την Κυριακή- Δευτέρα και ασθενείς ανέμους σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ωστόσο, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα , πεδίο υψηλών πιέσεων αναπτύσσεται στη βορειοδυτική Ευρώπη , “μπλοκάροντας ” την έντονη ατλαντική ροή και οδηγώντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την δυτική Σκανδιναβία προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Στο κατώφλι αυτής της ψυχρής εισβολής αναμένεται να βρεθούν τόσο τα Βαλκάνια όσο και η χώρα μας από την Τρίτη 12/02 και μετά. 

Με τα τωρινά δεδομένα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να οργανωθεί βαρομετρικό χαμηλό κάπου στην ανατολική Μεσόγειο και να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές , χιόνια στα ορεινά και προοδευτικά σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδος με  χαμηλό υψόμετρο. Αρκετές είναι οι πιθανότητες, στα μέσα της επόμενης βδομάδας να χιονίσει και σε πεδινά αυτών των περιοχών , ενώ για την ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, προς το παρόν φαίνεται να επηρεάζονται μόνο τα ορεινά και ημιορεινά. 

Λίγα μπορούμε να πούμε ακόμα για την εξέλιξη αυτής της σοβαρής επανόδου του χειμώνα. Αρκετά σενάρια θέλουν την ψυχρή αέρια μάζα να αποκόπτεται από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και σταδιακά να εκφυλίζεται , δίνοντας μια πλούσια σε διάρκεια κακοκαιρία με τα χιόνια όμως να παραμένουν σε ημιορεινά υψόμετρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Υπάρχουν όμως σημαντικά περιθώρια να ανατροφοδοτηθούν  οι ψυχρές αέριες μάζες σε δεύτερο χρόνο(14-18/02) και να μπούν στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων και τα πεδινά των τελευταίων περιοχών. Επίσης, δεν αποκλείεται μια λίγο ανατολικότερη μετατόπιση της αρχικής κατάβασης με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την κατανομή , την ένταση των φαινομένων και τις θερμοκρασίες. 

Η εξέλιξη της ψυχρής μεταφοράς στην περιοχή μας αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο , οπότε και θα σας ενημερώσουμε με νεότερα άρθρα. 

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης

Related Articles