Πέμπτη 09 Απρ 2020 - Ανατολή: 05:57 - Δύση: 18:55
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Ανοιξιάτικη παρένθεση και μετά Σιβηρικό ψύχος στη χώρα μας. Ανάλυση πιθανών σεναρίων.

Ανοιξιάτικη παρένθεση και μετά Σιβηρικό ψύχος στη χώρα μας. Ανάλυση πιθανών σεναρίων.

by user
390 views

Με ήπιες θερμοκρασίες, αρκετή ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους αναμένεται να κυλήσει ολόκληρη η εργάσιμη βδομάδα στη χώρα μας. 

Όμως, οι πρώτες ανοιξιάτικες πινελιές του Φλεβάρη θα μας ξεγελάσουν  για τα καλά , καθώς η συνέχεια προμηνύεται άκρως χειμερινή. Ξεκινώντας το ταξίδι της από τα έγκατα της δυτικής Σιβηρίας από την Πέμπτη, αρκτική αέρια μάζα αναμένεται να εισέλθει στα Βαλκάνια την Παρασκευή και να επισκεφτεί τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου , αλλάζοντας τελείως το σκηνικό του καιρού με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους και χιονοπτώσεις. 

Θερμοκρασιακά ίσως και να πρόκειται για την ισχυρότερη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα. Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, είναι νωρίς να μιλήσουμε αναλυτικά, ωστόσο, παρακάτω, θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε ορισμένα πιθανά σενάρια. 

Μετεωρολογική ανάλυση

Ισχυρό και εκτεταμένο αντικυκλωνικό ridge ( θερμή ράχη) αναπτύσσεται σε ολόκληρη την δυτική , κεντρική και βόρεια Ευρώπη , προσεγγίζοντας τα όρια της Αρκτικής και μπλοκάροντας εντελώς την ροή ατλαντικών αερίων μαζών προς την Ευρώπη. Στα κεντροανατολικά κράσπεδα του ridge οργανώνεται ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο στην επιφάνεια και αποκαθίσταται κυκλοφορία τύπου “ωμέγα” από το ύψος του πολικού αεροχειμμάρου έως και την επιφάνεια. Ο τρόπος στρέβλωσης του πολικού αεροχειμμάρου είναι τέτοιος ώστε αρκτικού τύπου αέριες μάζες , ( pC – polar continental) οδηγούνται από τα βορειοανατολικά , διαμέσου της Ουκρανίας και κατόπιν της Βουλγαρίας – Μαύρης Θάλασσας προς την χώρα μας. 

Σε τέτοιου τύπου ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες, η ψυχρή μεταφορά εντός του οριακού στρώματος είναι ισχυρή και συνεχής, από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, και δύσκολα διακόπτεται από ορογραφικά εμπόδια και δυναμικούς μηχανισμούς της ατμόσφαιρας έως ότου καταρρεύσει ο αντικυκλώνας, αντίθετα στα μέσα τροποσφαιρικά στρώματα, η θερμοκρασιακή υποστήριξη εξαρτάται από τον τρόπο επέκτασης και το σχήμα του αντικυκλώνα. 

Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζεται μια προσεγγιστική λύση της διαδικασίας σχηματισμού της ωμέγα κυκλοφορίας από το Ευρωπαικό προγνωστικό μοντέλο 4 μέρες από τώρα. Τα βέλη υποδηλώνουν την ταλάντωση στο επίπεδο των αεροχειμμάρων και ο κύκλος υποδηλώνει την περιοχή ανάπτυξης του κέντρου του αντικυκλώνα εμποδισμού. Η πολική trough είναι το τμήμα του Σιβηρικού λοβού που αναμένεται να μας επηρεάσει: 

Η ακριβής θέση αλλά και ο τρόπος κατάβασης της πολικής trough προς τα Βαλκάνια εξαρτάται από την ταχύτητα επέκτασης του αντικυκλώνα εμποδισμού προς τα νοτιοανατολικά. Ο μέσος όρος όλων των σεναρίων υποδηλώνει την κάθοδο μιας στενής προέκτασης της πολικής trough με τάση δημιουργίας αποκομμένου χαμηλού, μέτριας θερμοκρασιακής υποστήριξης στις ανώτερες και μέσες τροποσφαιρικές στάθμες, αλλά πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κοντά στην επιφάνεια. Στην πιθανή περιοχή καθόδου της trough συμπεριλαμβάνονται τόσο το Αιγαίο όσο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Στα λεγόμενα ουκρανικά μέτωπα, όπως αυτό που φαίνεται να μας επηρεάζει, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ένταση και έκταση των φαινομένων ο βαθμός ενεργοποίησης του φαινομένου του lake effect snow στην Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος εκτός των άλλων εξαρτάται και από την ένταση των επιφανειακών ανέμων. 

Ανάλυση καιρικών σεναρίων

Με γνώμονα τα παραπάνω, προκύπτουν τα εξής καιρικά σενάρια για την επερχόμενη ψυχρή εισβολή: 

1. Σοβαρός χιονιάς ανατολικών ηπειρωτικών από κεντρική /ανατολική Μακεδονία & Θράκη έως και βορειοανατολική Πελοπόννησο , καθώς και δυτικού και βορείου Αιγαίου ,  σε πεδινά- παράκτια τμήματα και σε ημιορεινά της νότιας χώρας. Εμμονή των χιονοπτώσεων σε ανατολική Θεσσαλία και ανατολική Στερεά-Εύβοια. Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο και όχι μόνο. Πιθανότητες επαλήθευσης ~10%.

2. Σοβαρός  χιονιάς για πολλές περιοχές ανατολικά της Πίνδου ακόμα και στα πεδινά έως και το ύψος της Βοιωτίας και στα ημιορεινά – ορεινά από Αττική / νότια Εύβοια και νοτιότερα, με φαινόμενα μέτριας έως ισχυρής έντασης , που θα είναι  περισσότερα κοντά στους μεγάλους ορεινούς όγκους. Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και τα περισσότερα ανατολικά ηπειρωτικά. Πιθανότητες επαλήθευσης ~90%.

3. Ξηρή ψυχρή εισβολή με αμιγώς ορογραφικά φαινόμενα χιονιού έως και σε χαμηλά υψόμετρα στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια και γρήγορος περιορισμός των φαινομένων σε Αιγαίο και Τουρκία. Θυελλώδεις βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο και τα προσκείμενα ανατολικά προσήνεμα. Πιθανότητες επαλήθευσης ~ 0%.

Σχόλια για τις 2 μεγάλες πόλεις: Για να ντυθεί αξιόλογα στα λευκά το Λεκανοπέδιο των Αθηνών, θα πρέπει στην ουσία να επικρατήσει το σενάριο 1. Με το σενάριο 2 ευνοούνται  υπό προυποθέσεις κυρίως τα βόρεια /ανατολικά προάστια και η βόρεια- βορειοανατολική Αττική και με το σενάριο 3, δεν θα συνέβαινε τίποτα το σημαντικό. Για την Θεσσαλονίκη , τα σενάρια 1 και 2 δίνουν μεν χιονοπτώσεις , αλλά συνήθως ευνοούνται περισσότερο η Χαλκιδική και η Πιερία – Ημαθία.

Τα ποσοστά θα ανανεώνονται καθημερινά στο συγκεκριμένο άρθρο έως ότου καταλήξουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα και εκδοθούν οι τελικές προγνώσεις. Αυτό πρόκειται να συμβεί αύριο Παρασκευή.

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Related Articles