Σάββατο 15 Αυγ 2020 - Ανατολή: 06:40 - Δύση: 20:16
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Ανάλυση Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας με “άρωμα” Χειμώνα

Ανάλυση Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας με “άρωμα” Χειμώνα

by Forecastweather
822 views
Επιμέλεια άρθρου : Γιώργος Πολίτης
Εισαγωγή
Έπειτα από ένα παρατεταμένα θερμό διάστημα στην χώρα μας , κατά το οποίο δεν υπήρξε έστω και η παραμικρή υποψία ψυχρής μεταφοράς – εφάμιλλης της εποχής- προς την περιοχή μας, με εξαίρεση εκείνη την πρόσκαιρη μεταβολή στις αρχές του Δεκέμβρη, κάτι δείχνει να αλλάζει στην κατανομή των αερίων μαζών πάνω από την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Έτσι , το αρκετά θερμό διάστημα σε ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη δείχνει να λαμβάνει τέλος και οι θερμές και υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό ωκεανό να εκτοπίζονται σταδιακά από σημαντικά ψυχρότερες.
Ανάλυση και εξέλιξη ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας
Η ανάλυση που ακολουθεί έχει επιστημονικό περιεχόμενο . Έτσι , όσοι δεν ενδιαφέρονται για αυτήν, αλλά μόνο για τα πιθανά αποτελέσματα της , προτείνεται να μεταβούν στην επόμενη ενότητα, με τίτλο “ Εκτίμηση καιρού Ελλάδος ως το τέλος του έτους”.
Εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων και γεωδυναμικών υψών καλύπτει την δυτική, την βορειοδυτική Ευρώπη και μεγάλο τμήμα του βορείου Ατλαντικού, ενώ αποκομμένο σύστημα επιφανειακών υψηλών πιέσεων ( ψυχρού τύπου αντικυκλώνας ) έχει εγκατασταθεί στην περιοχή της Γροιλανδίας. Η συνακόλουθη ισχυρή δυτική ροή σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες προς την δυτική, κεντρική και βορειοανατολική Ευρώπη, ενώ το νότιο και ανατολικό τμήμα της , συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, καλύπτεται από θερμές , ευσταθείς αέριες μάζες και υψηλές πιέσεις. Ο ισχυρός αεροχείμμαρος στην δυτικόευρωπαική περιοχή οδηγεί τμήμα της long wave trough του βορείου Ατλαντικού προς τα νοτιοανατολικά , με αποτέλεσμα την δημιουργία δευτερεύουσων ατμοσφαιρικών διαταραχών στα υπήνεμα των Άλπεων ( troughing east of Alpes) , οι οποίες θα εκτοπίσουν τις υψηλές πιέσεις και θα καταστήσουν μέσα στο επόμενο 48ώρο τον καιρό στην ανατολική Μεσόγειο άστατο και βροχερό. ( χάρτης 1).
Χάρτης 1: Προβλεπόμενο Γεωδυναμικό ύψος στα 500 mb , επιφανειακές πιέσεις και κυρίαρχη ροή στην Ευρώπη(βέλος) για αύριο Σάββατο.

Χάρτης 1: Προβλεπόμενο Γεωδυναμικό ύψος στα 500 mb , επιφανειακές πιέσεις και κυρίαρχη ροή στην Ευρώπη(βέλος) για το Σάββατο.

Έτσι , οι ωκεάνιες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό θα εισχωρήσουν προοδευτικά και προς την περιοχή μας και γενικότερα προς τα Βαλκάνια.
Σημείο- κλειδί για την ριζική αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο αποτελεί ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώνεται σε προγνωστικό ορίζοντα 3-4 ημερών από σήμερα και η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν αναλογιστούμε την μεγάλη κλίμακα στην οποία συμβαίνει. Παρατηρούμε λοιπόν την προοδευτική ενίσχυση και ανύψωση του Αζορικού Αντικυκλώνα από την βορειοδυτική Αφρική με κατεύθυνση προς την Μεγάλη Βρετανία ( χάρτης 2).
Χάρτης 2: Προγνωστικός χάρτης ανάπτυξης πλανητικού κύματος στα 500 mb , ΕCMWF 96 ώρες.

Χάρτης 2: Προγνωστικός χάρτης ανάπτυξης πλανητικού κύματος στα 500 mb , ΕCMWF 96 ώρες.

Πρόκειται για ένα αυτόνομο στάσιμο πλανητικό κύμα που πυροδοτείται κατά πάσα πιθανότητα από θερμοδυναμικές διαδικασίες και συγκεκριμένα από τις συνακόλουθες ροές της διαβατικής θέρμανσης των αερίων μαζών στην υποτροπική ζώνη και δείχνει – προγνωστικά τουλάχιστον- να αυξάνεται συνεχώς ως προς το πλάτος του για τουλάχιστον 5 συναπτές ημέρες.
Τα στάσιμα πλανητικά κύματα έχουν αρκετά μεγάλο μήκος κύματος( το συγκεκριμένο δείχνει να καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη , από τα ανοιχτά της Ιβηρικής έως και τη δυτική Μικρά Ασία) και θεωρούνται ρυθμιστές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας για σχετικά μεγάλο διάστημα , το οποίο συνήθως ξεπερνά τις 15-20 μέρες. Όπως κάθε πλανητικό κύμα, έτσι και το συγκεκριμένο, αποτελείται από μια αλληλουχία από troughs και ridges που διακρίνονται κυρίως στη στάθμη των 500 mb ( στάθμη πρακτικά μηδενικής οριζόντιας απόκλισης) έτσι ώστε να ικανοποιείται η αρχή διατήρησης του δυναμικού στροβιλισμού. Η αρχική μορφή αυτού του στάσιμου κύματος είναι το ridge του αζορικού στη δυτική Ευρώπη και η long wave trough στην ανατολική. Αρκετές ακόμα μικρότερες διαταραχές αναπτύσσονται στο ανατολικό κατόπι του αρχικού κύματος ( downstream development).
Το συγκεκριμένο ridge του αζορικού συνεισφέρει στην προοδευτική μετάβαση από ζωνική σε μεσημβρινή κυκλοφορία πάνω από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς κάμπτει σταδιακά τον άξονα της κύριας διεύθυνσης του αεροχειμμάρου του πολικού μετώπου στην ατλαντική περιοχή με τέτοιο τρόπο ώστε οι ατμοσφαιρικές διαταραχές να αρχίσουν να κινούνται περιμετρικά του αντικυκλώνα και οι ωκεάνιες αέριες μάζες να βρίσκουν πλέον εμπόδιο κατά την απόπειρα μεταφοράς τους από τον ανατολικό Ατλαντικό προς τα ενδότερα της Ευρώπης.
Παράλληλα, η θερμή μεταφορά που συντελείται σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη διαμέσου του αντικυκλωνικού ridge, οδηγεί σε ψυχρή μεταφορά ανατολικότερα, με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται ταυτόχρονα η αρχή διατήρησης της γωνιακής στροφορμής και ο 1ος θερμοδυναμικός νόμος για την διατήρηση της ενέργειας. Το βάθος της ψυχρής μεταφοράς στα ανατολικά κράσπεδα του ridge εξαρτάται από το βάθος της θερμής μεταφοράς στα δυτικά του κράσπεδα, αμφότερα τα οποία δεν έχουν ακόμα καθοριστεί πλήρως σε προγνωστικό ορίζοντα πέραν των 7 ημερών.
Εκτίμηση καιρού Ελλάδος έως και το τέλος του έτους

1. 21/12 – Χριστούγεννα

Για το διάστημα αυτό η εκτίμηση μπορεί να θεωρηθεί και γενική πρόγνωση για την χώρα μας, δεδομένου ότι αναφέρεται σε προγνωστικό ορίζοντα 3-5 ημερών. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι προγνώσεις σε επίπεδο χώρας είναι επιτρεπτό να δίνονται , όχι όμως και τοπικές προγνώσεις, διότι οι δεύτερες κρίνονται κάτω από τις 48 ώρες , ειδικά όσον αφορά στα φαινόμενα. Η θερμοκρασία είναι πιο εύκολο να προβλεφτεί, έως και 5 μέρες νωρίτερα.
Έτσι λοιπόν περιμένουμε προοδευτικά άστατο καιρό , ο οποίος την Κυριακή θα καταστεί βροχερός στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, με ισχυρές βροχές στα δυτικά , κεντρικά , βόρεια και στο Ανατολικό Αιγαίο , καθώς και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Πέρασμα βροχών και καταιγίδων θα έχουν και οι ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Σταδιακά , οι άνεμοι θα στραφούν από νοτιάδες σε δυτικούς και στη συνέχεια σε βορειοδυτικούς και μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων η θερμοκρασία θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων , αναμένεται καιρός βορείου – βορειοδυτικού ρεύματος , ο οποίος θα δίνει συννεφιές κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου και σε προσκείμενα σε αυτό τμήματα . Δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες βροχές στα νησιά κυρίως του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, καθώς και στην Μαγνησία, την Εύβοια και την Κρήτη, και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτών των τμημάτων. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα θα επικρατούν ψυχρές αλλά σχετικά αίθριες καιρικές συνθήκες , με εξαίρεση τα βορειοανατολικά , όπου επίσης αναμένονται νεφώσεις και πιθανόν βροχές. Όπως προείπαμε, μιας και έχουμε ξεπεράσει τον ορίζοντα των 48 ωρών , οι τοπικές προγνώσεις για τα Χριστούγεννα , θα πρέπει να θεωρούνται ακόμα επισφαλείς. Συνεπώς, θα επανέλθουμε την Δευτέρα με ακριβέστερες προβλέψεις.
2. 26-31/12
Για το διάστημα αυτό, από την επομένη των Χριστουγέννων έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η συγκεκριμένη προσέγγιση αποτελεί πιθανοτική εκτίμηση και όχι πρόγνωση.
Αρχικά λοιπόν εκτιμάται ότι την επόμενη και την μεθεπομένη των Χριστουγέννων αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός βορείου ρεύματος, ενώ υπάρχει πιθανότητα να συνδυαστεί και από κάποια ατμοσφαιρική διαταραχή με τη μορφή short wave trough . Έτσι , εκτός του ότι η θερμοκρασία φαίνεται να σημειώνει μικρή περαιτέρω πτώση , υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν αξιόλογα φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Σε αυτή τη περίπτωση θα έχουμε τα πρώτα αξιόλογα χιόνια σε ορεινά και ενδεχομένως και σε ορισμένα ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Στερεάς- ανατολικής Θεσσαλίας & Εύβοιας.
Εξαιρετικά αβέβαιη είναι η εξέλιξη για τις 4 τελευταίες ημέρες του έτους , όπου φαίνεται σε πρώτη φάση να διατηρούνται οι χειμερινές θερμοκρασίες και οι βοριάδες , ωστόσο μένει να ξεκαθαρίσει αν αυτή η κατάσταση είναι δυνατόν να συνοδευτεί από φαινόμενα ή αν θα έχουμε λιακάδα… Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να κατέβουν πολύ χαμηλότερα…

Related Articles

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com