Τετάρτη 21 Οκτ 2020 - Ανατολή: 07:38 - Δύση: 18:38
Home ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδος από 28-12-19 έως 30-12-19

Γενική εκτίμηση καιρού Ελλάδος από 28-12-19 έως 30-12-19

by Meteojim
3856 views

Ψυχρή εισβολη 28-30/12
Γενικά χαρακτηριστικά κακοκαιρίας.

Πεδίο υψηλών πιέσεων αναπτύσσεται στη βορειοδυτικη και βόρεια Ευρώπη, και συνδυάζεται με χαμηλές στην νοτιοανατολικη Μεσόγειο, οδηγώντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες από την δυτική Σιβηρία προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας. Το αντικυκλωνικο σύστημα προοδευτικά ισχυροποιειται και μετατοπιζεται προς τα νοτιοανατολικα, ενώ στα νότια/νοτιοανατολικα της χώρας αναπτύσσεται παραλληλα οργανωμένο βαρομετρικο χαμηλό. Οι πολύ ψυχρές αεριες μάζες συνοδεύονται από περισσότερες της μιας ατμοσφαιρικες διαταραχές, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική αστάθεια στην περιοχή του Αιγαίου και στα προσκείμενα ηπειρωτικά τμήματα.

Σε ανάλυση μας στην ομάδα στο Facebook είχαμε αναφερθεί σε 2 σενάρια για την εν λόγω ψυχρή εισβολη, όπου το ένα έκανε λόγο για χιονια ανατολικών προσηνεμων και το δεύτερο για χιονια κεντρικής Ελλάδος με πέρασμα και από τα βόρεια. Τελικά αναμένεται να προκύψει ένας συνδυασμός των 2 σεναρίων, με τα χιόνια να απασχολούν και πεδινές περιοχές της κεντροανατολικης χώρας, όχι όμως σε όλα τα ανατολικά προσηνεμα τμήματα.

Έτσι, ενώ μένει να ξεκαθαρίσουν κάποιες ακόμα λεπτομέρειες , τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα είναι :

1. Οι πολύ ισχυροι έως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

2. Η σταδιακη πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-7 oC σε σχέση με τις σημερινές τιμες, ειδικα στην ηπειρωτική χώρα ανατολικά της Πίνδου.

3. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές του νότιου Αιγαίου.

4. Οι κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις τόσο σε ορεινές – ημιορεινες όσο και σε πεδινές περιοχές (στα ηπειρωτικοτερα) κυρίως από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα.

5. Το χιονόβροχο σε πεδινές – παρακτιες περιοχές της Ευβοίας, της Αττικής και της ανατολικης Πελοποννήσου.

Στην Αττική περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινα, με την κακοκαιρια να χωρίζεται σε 2 φάσεις, όπου στην αρχή της οι χιονοπτώσεις ενδέχεται να κατέβουν πολύ χαμηλά και να πολιορκησουν και ορισμένα βόρεια προάστια, για να ανέβουν στη συνέχεια τα υψόμετρα περίπου στα 400/500μ. Σε πιο “ευνοημενη” κατάσταση θερμοκρασίακα θα είναι η βορειοδυτικη Αττική.

Χιονοκαταιγιδες αναμένεται να αναπτυχθούν στην ημιορεινή- ορεινή Εύβοια, στην ορεινή Κρήτη, και πιθανόν και στην βόρεια Αττική /Βοιωτία.

Μερικές Σκέψεις :

Α. Πιθανή σύσφιξη το ξημέρωμα της Δευτέρας είναι ικανή να δώσει σοβαρή υποτροπή του καιρού ειδικά σε νοτιοανατολική Στερεά και Εύβοια, κατεβάζοντας εκ νέου τα υψόμετρα χιονόπτωσης περιπου στα 300μ, για να ανέβουν οριστικά πάνω από τα 500μ μέσα στη μέρα της Δευτέρας.

Β. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι χαμηλοτερα σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα σε σχέση με εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτήν.

Γ. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα μεταβαλλονται σημαντικά στη διάρκεια της κακοκαιρίας, έτσι όταν υπάρχει ένταση των φαινομένων θα κατεβαίνουν χαμηλοτερα και όταν υπάρχει ύφεση θα εντοπίζονται πιο ψηλά. Ανάλογη συμπεριφορά προσδίδει και η διεύθυνση του ανέμου με τον βορειοδυτικό να “ρίχνει” περισσότερο τα επίπεδα παγοποιησης σε σχέση με τον βόρειοανατολικο.

Δ. Με βάση την εμπειρία, το Ευρωπαϊκό μοντέλο υποβαθμίζει την ψυχρή μάζα λίγο περισσότερο από αυτό που συνήθως συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το παρατηρούμε και σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα να υπάρχει διαφορά 1 βαθμού, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική.

Τελικές προγνώσεις επικράτειας και Αττικής θα εκδοθούν αύριο ή το πολύ μέχρι το πρωί μεθαύριο.

 

Επιμέλεια: Πολίτης Γεώργιος

Related Articles

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com