Πέμπτη 09 Απρ 2020 - Ανατολή: 05:57 - Δύση: 18:55
Home ΑΡΘΡΑΚΛΙΜΑ Η Ανταρκτική μόλις σημείωσε 65 βαθμούς Φαρενάιτ, την πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ!

Η Ανταρκτική μόλις σημείωσε 65 βαθμούς Φαρενάιτ, την πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ!

56 views

Μετάφραση από τον Κυπραίο Γιώργο

Λίγες ημέρες αφού η γη κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιανουάριο σε ρεκόρ, η Ανταρκτική έσπασε το ρεκόρ θερμότερης καταγραφής. Μια μέτρηση 65 βαθμών καταγράφηκε την Πέμπτη στη βάση Esperanza κατά μήκος της χερσονήσου Trinity της Ανταρκτικής, καθιστώντας την, την υψηλότερη  θερμοκρασία της ηπείρου στην ιστορία.

Η ερευνητική βάση της Αργεντινής βρίσκεται στη βόρεια άκρη της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Ο Randy Cerveny, ο οποίος καταγράφει τις ακραίες θερμοκρασίες για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), θεώρησε την καταγραφή της Πέμπτης ως “πιθανό ρεκόρ”, παρόλο που θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να πιστοποιηθεί επισήμως.

Αυτό το βίαιο ρεκόρ  σπάει το προηγούμενο ρεκόρ των 63,5 βαθμών, το οποίο συνέβη στις 24 Μαρτίου 2015.

Η Ανταρκτική Χερσόνησος, στην οποία καταγράφηκε η θερμοκρασιακή ανωμαλία της Πέμπτης, είναι μία από τις περιοχές που παρουσιάζουν την ταχύτερη θέρμανση  στον κόσμο. Μόλις τα τελευταία 50 χρόνια, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 5 βαθμούς ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης της Γης. Περίπου το 87 % των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της χερσονήσου έχουν υποχωρήσει, με την πλειονότητα να το κάνει με ταχείς ρυθμούς από το 2008.

Το WMO σημειώνει ότι οι ρωγμές στο παγετώνα του Pine Island «έχουν αυξηθεί ραγδαία» τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.

Το πρόσφατο κύμα ζέστης οφείλεται σε υψηλές πιέσεις που έχουν παραμείνει στην περιοχή για αρκετές ημέρες. Τα συστήματα υψηλής πίεσης έχουν ηπιότερες θερμοκρασίες.

Αυτή η επίδρασή ενισχύθηκε σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας του ανέμου “φοέν“, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται όταν ο  αέρας κατεβαίνει ένα βουνό αρχίζει να συμπιέζεται καθώς οι πιέσεις του αέρα ανεβαίνουν κοντά στην επιφάνεια της Γης. Αυτό προκαλεί επιπλέον  θέρμανση.

Επιπλέον, μια ματιά στα ατμοσφαιρικά προφίλ γύρω από το χρονικό διάστημα που συνέβη το ρεκόρ έδειξε θερμότερο αέρα ψηλότερα από ό, τι στην επιφάνεια

Το προηγούμενο έτος ήταν  γεμάτο γεγονότα για τις κλιματικές συνθήκες, και είμαστε μόνο στην 38η μέρα  του 2020. Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ατμοσφαιρική ομάδα παρακολούθησης Copernicus, με ρεκόρ σε Ευρώπη και Ασία. Ορισμένα μέρη στην Ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Ρωσία είχαν πάνω από 12 με 13 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.

Αυτό το ρεκόρ δεν αποτελεί έκπληξη”, δήλωσε ο Eric Steig, ένας επιστήμονας που μελετά την κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. “Αν και υπάρχει διακύμανση δεκαετία με δεκαετία, η υποκείμενη τάση σε όλη την ηπειρωτική χώρα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας.”

Λέει ότι αυτό το ρεκόρ πιθανώς θα σπάσει πάλι στο  όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

“Αυτή η θέρμανση  ήταν ιδιαίτερα γρήγορη στην Ανταρκτική Χερσόνησο – όπου είναι η Esperanza – το καλοκαίρι (η εποχή που είναι τώρα),” δήλωσε ο Steig. “Έτσι μπορούμε να περιμένουμε αυτά τα ρεκόρ  να σημειωθούν ξανά και ξανά, ακόμη και αν δεν σημειώνονται κάθε χρόνο. “

Ο David Bromwich, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε ότι ενώ η χερσόνησος της Ανταρκτικής έχει θερμανθεί έντονα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, οι θερμοκρασιακές τάσεις το καλοκαίρι έχουν μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης περιόδου ψύξης από το 1998. ” Έτσι συνολικά αυτό το ρεκόρ φαίνεται να είναι ένα ακραίο γεγονός που δεν μας λέει τίποτα για την αλλαγή του κλίματος στην Ανταρκτική “, έγραψε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Επιπλέον ακραία ζέστη είναι πιθανή στην Ανταρκτική χερσόνησο τις επόμενες ημέρες. Θερμοκρασίες περίπου 40 έως 50 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα προβλέπεται από ορισμένα μοντέλα.

Πηγή  https://www.washingtonpost.com/weather/2020/02/07/antarctica-just-hit-65-degrees-its-warmest-temperature-ever-recorded/?fbclid=IwAR2azAp3DymCJ-5abpn183C_vg0epa7VM1pTjrAaJKYWh2MuSh6BmsrqMSM

 

 

Related Articles