Τρίτη 26 Μάι 2020 - Ανατολή: 06:06 - Δύση: 20:35
Home ΑΡΘΡΑΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Σοβαρή κακοκαιρία στην ανατολική ηπειρωτική χώρα με σφοδρές βροχές και ανέμους

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Σοβαρή κακοκαιρία στην ανατολική ηπειρωτική χώρα με σφοδρές βροχές και ανέμους

1737 views
Σάββατο 4/4
 
Θράκη: Η ημέρα θα ξεκινήσει με πυκνή συννεφιά και ασθενείς ποτιστικές βροχές παντού. Από το απόγευμα και προς τις βραδινές ώρες οι βροχές θα ενταθούν λίγο αλλά θα παραμείνουν ποτιστικού τύπου και μέτριας έντασης. Η θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 3-5 μποφόρ και απο το βράδυ κυρίως στην Σαμοθράκη στα 8-9 μποφόρ
 
Μακεδονία: Το Σάββατο θα είναι μια βροχερή ημέρα για το σύνολο της Μακεδονίας με ποτιστικές βροχές ασθενούς/μέτριας έντασης να πέφτουν καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Λίγο πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Χαλκιδική και στα πόδια της χωρίς όμως να αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα στις περιοχές εκεί. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα ορεινά τμήματα ενώ στην δυτική Μακεδονία αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη πιθανώς και από τα 800-1000 μέτρα πολύ τοπικά και πρόσκαιρα. Η θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς. Οι άνεμοι μεταβλητοί και ασθενείς, ενώ από το βράδυ θα κυριαρχεί μέτριος Βαρδάρης στην κοιλάδα του Αξιού στα 5-6 μποφόρ και ένας ΑΒΑκος στα πόδια της Χαλκιδικής στα 6-7 μποφόρ.
 
Ήπειρος-Ιόνιο: Πέρασμα βροχών μέσα στην ημέρα κυρίως ποτιστικού τύπου με πιθανές καταιγίδες μόνο στο κεντρονότιο Ιόνιο. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένιση προς το βράδυ και θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Πίνδου. Χιόνια αποκλειστικά στα ορεινά σε μεγάλο υψόμετρο. Η θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 3-4 και στο Ιόνιο στα 5-6 μποφόρ.
 
Θεσσαλία: Ποτιστικές βροχές ασθενούς/μέτριας έντασης μέσα στην ημέρα. Προς τις βραδινές ώρες σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Μαγνησία και στις Σποράδες. Δείξτε προσοχή στο ανατολικό Πήλιο και στις Σποράδες, θα πέσουν πολλά χιλιοστά με μεγάλη ένταση και για συνεχόμενες ώρες, με πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα. Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ψηλά του Πηλίου. Η θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς. Οι άνεμοι μεταβλητοί και ασθενείς στα 2 μποφόρ, ενώ στα παράκτια τμήματα της Μαγνησίας και στις Σποράδες ΒΒΑκοι άνεμοι στα 6-7 μποφόρ.
 
Στερεά Ελλάδα-Εύβοια: Ποτιστικές βροχές ασθενούς έντασης στις περισσότερες περιοχές μέσα στην ημέρα. Έντονα φαινόμενα από το μεσημέρι και έπειτα στην Βοιωτία και στην Εύβοια. Ειδικά τις βραδινές ώρες κοντά στα μεσάνυχτα τα φαινόμενα στις δύο παραπάνω περιοχές θα είναι πιθανώς σφοδρά, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένα πλημμυρικά επεισόδια. Η θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς και μεταβλητοί στα 2-4 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ στην Εύβοια θα αρχίσει να φυσά ΒΑκος άνεμος με εντάσεις 5-6 μποφόρ.
 
Αττική: Με ασθενείς βροχές θα ξεκινήσει η ημέρα, ενώ σχετικά γρήγορα τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα γενικευτούν σε όλο το νομό. Από το απόγευμα και έπειτα τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και ικανά να προκαλέσουν προβλήματα, ενώ αυξημένη πιθανότητα υπάρχει και για καταιγίδα. Δείξτε προσοχή τα φαινόμενα (ειδικά τις βραδινές ώρες) θα είναι έντονα και με διάρκεια. Η θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 2-4 μποφόρ.
 
Πελοπόννησος: Με σποραδικές βροχές θα κυλίσει η ημέρα στην Πελοπόννησο, κυρίως στα ανατολικά τμήματά της. Από το απόγευμα και έπειτα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βροχών στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Δείξτε προσοχή καθώς ενδέχεται οι βροχές να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα λόγω έντασης και διάρκειας. Η θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς (κυρίως στα δυτικά τμήματα οι υψηλότερες θερμοκρασίες). Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 3-4 μποφόρ και στα Κύθηρα έως 6-7 μποφόρ πρόσκαιρα, ενώ στον Κορινθιακό θα πνέει ανατολικός άνεμος στα 6-7 μποφόρ.
 
Αιγαίο-Κρήτη: Το Αιγαίο θα είναι χωρισμένο στα δύο το Σάββατο. Στο κεντροβόρειο κομμάτι του οι συννεφιά θα είναι πυκνή και βροχές ασθενούς/μέτριας έντασης θα πέφτουν όλη την ημέρα, ενώ στα νότια τμήματα και στην Κρήτη οι συννεφιές θα είναι παροδικά αυξημένες και θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ δεν αναμένεται κάποιο αξιόλογο φαινόμενο. Η θερμοκρασία 9 έως 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 22-23 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ΒΑκοι στα βόρεια τμήματά του στα 6-8 μποφόρ, και ΝΔκοι στα νότια τμήματά του στα 6-8 μποφόρ επίσης.
 
Κυριακή 5/4
 
Θράκη: Οι ποτιστικές βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής με έως και μέτρια ένταση, ενώ από το απόγευμα θα παρουσιάσουν αργή σταδιακή μείωση χωρίς να σταματούν ωστόσο μέχρι και τα μεσάνυχτα. Η θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 5-6 και στον Έβρο και στην Σαμοθράκη έως 7 μποφόρ.
 
Μακεδονία: Ποτιστικές βροχές μέχρι το μεσημέρι, με τάση μείωσης της έντασης σταδιακά μέχρι και το βράδυ. Η θερμοκρασία από 7 έως 14 βαθμούς. Οι άνεμοι κυρίως βόρειοι στα 2-4 μποφόρ και μόνο στον Θερμαϊκό και την κοιλάδα του Αξιού έως 6 μποφόρ με εξασθένηση προς το βράδυ.
 
Ήπειρος-Ιόνιο: Αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές το μεσημέρι. Παύση των βροχών προς το βράδυ με την αυξημένη συννεφιά να επιμένει. Η θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι ΒΑκοι στα 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
 
Θεσσαλία: Συνεχίζονται οι βροχές σε όλη την Θεσσαλία ενώ στην Μαγνησία και στις Σποράδες τα φαινόμενα το ξημέρωμα μέχρι και σχεδόν το μεσημέρι αναμένονται σφοδρά. Στο ανατολικό Πήλιο και στις Σποράδες αναμένονται πολλά χιλιοστά βροχής και τα προβλήματα είναι σχεδόν βέβαια, δείξτε τεράστια προσοχή. Σταδιακή μείωση της έντασης των φαινομένων σε όλη την Θεσσαλία από το απόγευμα και έπειτα, χωρίς να σταματούν όμως. Η θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς και μεταβλητοί, ενώ στις Σποράδες θα πνέουν θυελλώδεις ΒΑκοι άνεμοι στα 7-8 μποφόρ.
 
Στερεά Ελλάδα-Εύβοια: Δυνατές βροχές ικανές να προκαλέσουν προβλήματα θα πέσουν στο νομό Φθιώτιδας και Βοιωτίας μέσα στο ξημέρωμα και τις πρωινές ώρες. Σφοδρά θα είναι τα φαινόμενα σχεδόν στο σύνολο της Εύβοιας μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες οπότε τα πλημμυρικά προβλήματα είναι πολύ πιθανά και ίσως έχουν εκτεταμένη μορφή. Δείξτε προσοχή σε όλες τις ανωτέρω περιοχές και ιδιαίτερα στην Εύβοια. Τάση σταδιακής εξασθένησης των φαινομένων προς το βράδυ, με την πιθανότητα τοπικών ισχυρών βροχών στην Εύβοια να παραμένει ορατή. Η θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς (οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην δυτική Στερεά). Οι άνεμοι ΒAκοι στα 2-4 μποφόρ και μόνο στην ανατολική Εύβοια θα πνέουν με εντάσεις έως και 8 μποφόρ.
 
Αττική: Ισχυρές βροχές μέσα στο ξημέρωμα ικανές να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις προμεσημβρινές ώρες και έπειτα, με τις τοπικές βροχές ωστόσο να επιμένουν μέχρι και τα μεσάνυχτα. Η θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς. Οι άνεμοι βόρειοι στα 5-6 και τοπικά προς το βράδυ έως 7 μποφόρ.
 
Πελοπόννησος: Διάσπαρτες βροχές μέσα στην ημέρα και αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι ασθενείς και μεταβλητοί στα 2-4 μποφόρ.
 
Αιγαίο-Κρήτη: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές σε όλο το Αιγαίο. Προς το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις, πιθανώς ισχυρές, στα ορεινά τμήματα της Κρήτης. Η θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς. Οι άνεμοι στα βόρεια τμήματα ΒAκοι εξαιρετικά θυελλώδεις στα 8-9 και πρόσκαιρα 10 μποφόρ, ενώ στα νότια ΒΒΔκοι στα 5-6 και τοπικά προς τα μεσάνυχτα έως 7 μποφόρ.
  Συγγραφή/επιμέλεια άρθρου: Τάσος Κουρτζιάκης

Related Articles