Πέμπτη 13 Αυγ 2020 - Ανατολή: 06:38 - Δύση: 20:18
Home ΚΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών άνθρακα από τον Β’ Π. Πόλεμο.

Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει την μεγαλύτερη μείωση εκπομπών άνθρακα από τον Β’ Π. Πόλεμο.

by Forecastweather
201 views

Η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενδέχεται να σημειωθεί φέτος, αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη σε “ακινησία”.
Ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Global Carbon Project -ενός οργανισμού που ανακοινώνει κάθε χρόνο εκτιμήσεις για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- προβλέπει μείωση των ρύπων έως και 5% φέτος, αρκετά μεγαλύτερη από το 1.4% την εποχή της οικονομικής κρίσης του 2008.
«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν έβλεπα μείωση 5% ή και περισσότερο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρει στο Reuters ο κ. Τζάκσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
«Ούτε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ούτε οι διάφορες πετρελαϊκές και πιστωτικές κρίσεις των τελευταίων 50 ετών επηρεάσαν τις εκπομπές ρύπων με τον τρόπο που τις επηρεάζει αυτή η κρίση», σημειώνει.
Η πρόβλεψη αποτελεί μια από τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις στο μέσον μιας άνευ προηγουμένου κρίσης. Οι επιστήμονες είχαν κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα μείωσης των καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, ώστε να αποφύγουν μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή.

Reuters Graphic

Παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα τελευταία έτη

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς αλλαγή «συμπεριφοράς», η μείωση των εκπομπών ρύπων θα αποδειχθεί πρόσκαιρη και θα έχει μικρή επίδραση στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που έχουν ταλαιπωρήσει την ατμόσφαιρα τις τελευταίες δεκαετίες.
“Μόλις υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, τότε οι εκπομπές ρύπων θα επιστρέψουν στα πρότερα επίπεδα”, αναφέρει η Κορίν ΛεΚερέ ειδική επιστήμων για το κλίμα στο East Anglia University, της Ανατολικής Αγγλίας.
“Μετά την οικονομική ύφεση του 2007-2008, όπου οι εκπομπές ρύπων είχαν μειωθεί δραματικά, σημειώθηκε αύξησή τους κατά 5.1% την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης”, τόνισε ο Τζάκσον.
Κάτι τέτοιο δείχνει να συμβαίνει και στην Κίνα αυτή την στιγμή. Κατά την έξαρση της πανδημίας στην χώρα, εκτιμήθηκε ότι οι εκπομπές ρύπων μειώθηκαν κατά 25%, αφού εργοστάσια έκλεισαν για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.
Η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τον ιό, τα εργοστάσια ανοίγουν ξανά και έτσι οι εκπομπές ρύπων επανέρχονται στα επίπεδα πριν τον κορωνοϊό.

Reuters Graphic

Ημερήσια χρήση άνθρακα στην Κίνα ανά έτος. (η κόκκινη γραμμή είναι το 2020)

Και στον υπόλοιπο πλανήτη εκτιμάται πως το 2021, οι εκπομπές ρύπων θα έχουν επανέλθει σε επίπεδα προ του κορωνοϊού. Αν συμβεί αυτό τότε πράγματι η θετική επίδραση στο κλίμα του πλανήτη θα είναι τελικά μηδαμινή και πρόσκαιρη.
Μία έκθεση του Ο.Η.Ε. έχει δείξει πως οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έπρεπε ήδη να μειώνονται κατά 7.6% ανά έτος, για να περιοριστεί η διαρκής άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

 

Πηγές: naftemporiki, reuters

Related Articles

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com