Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.
Share

Ο μήνας Απρίλιος ήταν μέχρι στιγμής εκπληκτικά θερμός σε όλη την Ευρώπη, με εκατοντάδες μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας να καταρρίπτονται σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Όμως αυτή την εβδομάδα, ο ιστορικός καύσωνας θα φτάσει στο τέλος του και θα έχει μια απότμη αλλαγή της θερμοκρασίας, από τους 30°C το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μονοψήφιες θερμοκρασίες μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Επιπλέον, ένα ισχυρό ψύχος πιθανότατα θα φέρει χιόνια στα πεδινά τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλκανικής Χερσονήσου, ακολουθούμενο από αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφής παγετών .

Αυτή την εβδομάδα μεγάλο μέρος της Ευρώπης επιστρέφει σε μια ψυχρή περίοδο, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Η παραπάνω εικόνα αντιπροσωπεύει την ανωμαλία της θερμοκρασίας μεταξύ της Κυριακής 14 Απριλίου και της επόμενης Κυριακής (21 Απριλίου): θα μεταβεί από μια θερμή ανωμαλία 15°C σε μια κρύα άνω των 10°C .

Ο λόγος πίσω από αυτήν την επικείμενη αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η αντιστροφή του μοτίβου: περνάμε από την ανασταλτική υψηλή πίεση που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη σε ένα διαφορετικό μοτίβο , που σημαίνει ότι αναπτύσσονται υψηλές πίεσεις πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, με συσσωρευση αρκετού κρύου στην Ευρώπη. Ξεκινά σήμερα με μια συμπαγή << γούρνα>> από τα βορειοανατολικά του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία στη συνέχεια θα βυθιστεί γρήγορα προς την κεντρική Ευρώπη αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, και προς τη Βαλκανική Χερσόνησο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Οι καιρικοί χάρτες για το Μόναχο (Γερμανία) και το Ζάγκρεμπ (Κροατία), που αντιπροσωπεύουν τη θερμοκρασία στα 850hPa (περίπου 1250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) τις επόμενες 14 ημέρες, είναι αρκετά εύγλωττοι όσον αφορά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Από 15°C σε αυτό το επίπεδο την Κυριακή 14 έως περίπου -5°C την Τρίτη 16: σε λιγότερο από δύο ημέρες θα πέσει κατά περίπου 20°C στα 850 hPa. Μπορούμε επίσης να δούμε ότι το κρύο θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα, ίσως και περισσότερο, παραμένοντας έτσι κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για το δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Ο ιστορικός καύσωνας έχει σπάσει εκατοντάδες ρεκόρ στην Ευρώπη

Ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας σάρωσε την Ευρώπη στις αρχές Απριλίου, με έναν θόλο θερμότητας να σχηματίζεται στα νότια τμήματα της ηπείρου. Η κορύφωση σημειώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, με εκατοντάδες ιστορικά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας να καταρρίπτονται. Πολλές χώρες κατέγραψαν για πρώτη φορά θερμοκρασία ημέρας πάνω από +30°C, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί τον Απρίλιο για τόσους πολλούς σταθμούς, από τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και την Ιταλία. Κάτι συνταρακτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο πρώτο μέρος του Απριλίου!

Η κορύφωση του καύσωνα έφερε μια σειρά από νέα ρεκόρ θερμοκρασίας την Κυριακή 14 Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ρεκόρ σε ορισμένες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ζεστό Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη: έσπασαν ρεκόρ σε Σλοβενία, Βοσνία και Κροατία | ΔΕΔΟΜΕΝΑ

θερμές παγκόσμιες θερμοκρασίες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ζεστά, πολλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο: +32,6°C στο Tiranges

ρεκόρ καυτή Γαλλία

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Δραστική αλλαγή του καιρού στην Ευρώπη

Αλλά μετά από αυτό το κύμα καύσωνα ρεκόρ, η Ευρώπη πρόκειται να βιώσει ένα κρύο που θα φτάσει με ένα ξέσπασμα, φέρνοντας μια δραστική αλλαγή στη θερμοκρασία. Θα πάμε από το καλοκαίρι στο κρύο, ακόμη και στο χειμώνα σε ορισμένες περιοχές.

Όταν βρισκόμαστε στα μέσα Απριλίου, η γενική μετεωρολογική εικόνα της Ευρώπης αποκαλύπτει μια πτώση του ανασταλτικού αντικυκλώνα προς τα νότια, αλλά την ενίσχυση μιας περιοχής υψηλής πίεσης πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ένα βαθύ κατώφλι στη βορειοδυτική Ευρώπη που θα ενταθεί περαιτέρω καθώς βυθίζεται στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι αύριο, Τρίτη, 16 Απριλίου.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Ενώ οι θερμοκρασίες θα εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλές σε όλη τη νότια Ευρώπη σήμερα και αύριο, ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο θα κυλήσει νότια-νοτιοανατολικά πάνω από την κεντρική Ευρώπη , φέρνοντας πολύ ψυχρότερο καιρό. Την Τρίτη 16, ένα ρηχό χαμηλό θα σημειωθεί κάτω από τον πυρήνα της βαθιάς ύφεσης παραπάνω, που θα εκτείνεται στη βόρεια Γερμανία , την περιοχή της Βαλτικής και την Πολωνία . Ως εκ τούτου, το επιφανειακό κρύο μέτωπο θα ωθηθεί προς τις Άλπεις . Οι έντονες βροχοπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας καταιγίδας, θα συνδεθούν με το μέτωπο που κινείται πάνω από τη Δυτική Ευρώπη σήμερα.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Δευτερεύον χαμηλό θα αναπτυχθεί στη βόρεια Μεσόγειο, με το κατώτατο σημείο να κινείται προς τα νότια. Μια επιβράδυνση του μετώπου την Τρίτη 16 θα προκαλέσει το κρύο να εξαπλωθεί γρήγορα σε χαμηλότερα επίπεδα στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία . Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανώς ακόμη και χιόνι κοντά στις πεδιάδες το βράδυ της Τρίτης. Το πρωί της Τετάρτης, μια ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας στη νότια Αυστρία και τη Σλοβενία, που επίσης συνδέεται με ισχυρούς ανέμους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρές χιονοπτώσεις πριν από την αυγή.

Την Τετάρτη 17 το κρύο μέτωπο θα συνεχιστεί προς τα νοτιοανατολικά, με ισχυρές βροχές και πιθανότητα να μετατραπεί σε χιόνι κατά μήκος της δυτικής βαλκανικής χερσονήσου. Μια ζώνη χιονιού 5-10 εκατοστών , ίσως 20 εκατοστών ή, τοπικά, ακόμη περισσότερο, θα είναι δυνατή από τις πεδιάδες της νότιας Αυστρίας μέσω της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου . Φρέσκο ​​χιόνι θα συσσωρευτεί επίσης στα Απέννινα και Καρπάθια στη Ρουμανία και στα Υψηλά Τάτρα στη Σλοβακία . Οι Άλπεις θα δέχονται πολύ φρέσκο ​​χιόνι τις επόμενες 10 ημέρες: στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μπορεί να υπάρχουν πάνω από 100 εκατοστά φρέσκου χιονιού.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Αυξανόμενος κίνδυνος παγετού

Μετά το κρύο μέτωπο, πολύ ψυχρότερος καιρός θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της ηπείρου μέχρι τα μέσα της εβδομάδας και θα επεκταθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αυτή θα είναι μια δραστική αλλαγή μετά τις θερμές αέριες μάζες των τελευταίων ημερών.

Η Τρίτη 16 και η Τετάρτη 17 Απριλίου θα είναι κρύα πρωινά για τη Δυτική Ευρώπη , με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να είναι κοντά στο μηδέν ή λίγους βαθμούς κάτω. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βιώσει το πιο κρύο πρωινό την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη μπορεί να είναι η σειρά της Γαλλίας, της Μπενελούξ, της Γερμανίας και της Ισπανίας . Λίγοι βαθμοί κάτω από το μηδέν θα είναι πιθανός, ειδικά εάν εξασθενήσουν οι άνεμοι και η θερμοκρασία πέσει αισθητά τη νύχτα.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Αυτό θα δημιουργήσει έναν ακραίο κίνδυνο καταστροφής παγετού στη γεωργία και στα ανθισμένα δέντρα. Ο ζεστός καιρός έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2024, έτσι τα φυτά άνθισαν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο αυτή την άνοιξη.

Στις περιοχές βόρεια των Άλπεων το κρύο θα επεκταθεί προς το Σαββατοκύριακο. Μεγάλες περιοχές της Γερμανίας , της Τσεχίας και της Πολωνίας εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο παγετού το πρωί από την Τετάρτη 17 έως το Σαββατοκύριακο. Καθώς εντείνεται ένα ακόμη κρύο, ο καιρός θα είναι ακόμη πιο κρύος από την Κυριακή 21 έως την Τρίτη 23 Απριλίου.

Όταν ο ουρανός καθαρίσει πίσω από το μέτωπο και στη νότια πλευρά των Άλπεων, ο κίνδυνος καταστροφικών πρωινών παγετών θα αναπτυχθεί πάνω από την Αυστρία , τη Σλοβενία ​​και την Κροατία . Ειδικά από την Πέμπτη 18 και μετά. Εάν συσσωρευτεί χιόνι σε αυτές τις περιοχές την Τετάρτη, θα δώσει επίσης περαιτέρω ερέθισμα για ψυχρότερες πρωινές θερμοκρασίες. Η ανοιξιάτικη ανθοφορία των δέντρων βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και οι ζημιές σε οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ένα άλλο κρυολόγημα πιθανόν την επόμενη εβδομάδα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κρύο θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, ίσως μέχρι τα τέλη Απριλίου . Τα καιρικά μοντέλα προσομοιώνουν πρόσφατα μια πραγματική ανησυχία: ένα διπολικό μοτίβο καιρού με έναν ισχυρό αντικυκλώνα αποκλεισμού πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και ένα βαθύ χαμηλό πάνω από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτό οδηγεί σε άλλο ένα ψυχος μετά τις ήδη κάτω από τις κανονικές θερμοκρασίες που αναμένονται αυτή την εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιζήμιοι πρωινοί παγετοί με καταστροφικές συνέπειες. Η γραφική παράσταση ανωμαλίας 850hPa υποδεικνύει μια ανωμαλία θερμοκρασίας 8-10°C χαμηλότερη από το μέσο όρο για τα μέσα επίπεδα στα τέλη Απριλίου, κάτι ακραίο. Εάν οι τρέχουσες προβλέψεις του μοντέλου ισχύουν, το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης και της βόρειας κεντρικής Μεσογείου θα βιώσουν ένα σημαντικό κρύο για λίγες ημέρες από τη Δευτέρα 22 Απριλίου .

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Αυτό θα επιτρέψει στις νυχτερινές και πρωινές θερμοκρασίες να συνεχίσουν να φτάνουν στο μηδέν ή ακόμη και να πέφτουν κάτω. Η ανωμαλία της θερμοκρασίας των 2 μέτρων για τη Δευτέρα 22 υποδεικνύει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι 1 2 έως 16°C κάτω από το μέσο όρο για τα τέλη Απριλίου , με το κρύο να εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ψύχος και χιόνια μετά τον καύσωνα που έσπασε πολλά ρεκόρ.

Αυτή η βαθιά κρύα πισίνα πιθανότατα θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη μέρες μετά τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×