Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρo των πυλών στην χώρα μας.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρo των πυλών στην χώρα μας.

LIVE ΣΤΟ FORECASTWEATHERGREECE 21:30 ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ

Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης καλοκαιρίας με τις θερμοκρασίες να παραπέμπουν σε άνοιξη στα κεντρικά και νότια της χώρας παρά ότι διανύουμε τον τρίτο μήνα του χειμώνα, η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ανατρέπει αυτό το μοτίβο καιρού και η Ελλάδα επιτέλους θέτει υποψηφιότητα ώστε να δει ακόμα και αξιόλογες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της από βορρά προς νότο. Από τα τέλη του περασμένου μήνα παρατηρήθηκε μια συσσώρευση ψύχους στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα άρχισε να δημιουργείται ένα αντικυκλωνικό σύστημα στην περιοχή των Αζορών που επεκτάθηκε μέχρι το βόρειο μισό της Ευρώπης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τμήμα της συμπαγούς αυτής ψυχρής μάζας να κινηθεί στα ενδότερα της Ευρώπης με τάση να επεκταθεί μέχρι και την χερσόνησο των Βαλκανίων. Τώρα πλέον οι ενδείξεις κατευθύνουν αυτή τη μάζα αέρα με τα πολικά χαρακτηριστικά να φτάσει μέχρι ενδεχομένως και την Μέση Ανατολή έως την Αίγυπτο και τη Λιβύη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο επειδή θα υπάρξει ολικός παγετός σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας σε αυτό, καθώς ο κίνδυνος να καταστραφούν καλλιέργειες, να κινδυνέψουν τα ζώα και φυσικά και οι άνθρωποι που τυχόν είναι άστεγοι ή χωρίς θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Είναι όμορφες οι χιονοπτώσεις, όμως οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα ενέχουν κινδύνους ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρώτων πυλών για τη χώρα μας

Τώρα, στο θέμα των χιονοπτώσεων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο. Διατηρούνται κάποια σενάρια για την επέκταση αυτών μέχρι και την Νότια Ελλάδα στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, όμως αυτό θα το καθορίσει μόνο η θέση του χαμηλού μέσα στο Αιγαίο. Τώρα, στην περίπτωση που το σύστημα παραμείνει εντός του θαλάσσιου χώρου, αυτό θα ευνοήσει στο γεγονός ώστε να εμπλουτίζεται συνεχώς με υγρασία και να παραμένει σχετικά στάσιμο. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στη χώρα για αρκετές ημέρες, οι οποίες όμως όσο διανύουμε τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα διατηρηθούν από την Θεσσαλία και νοτιότερα, με τα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας να έχουν πλέον μόνο τσουχτερό κρύο κυρίως από την Δευτέρα και μετά. Όμως κανένας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το σύστημα να καταλήξει σε έναν χιονιά της κεντροβόρειας χώρας, με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν ήταν μέσα στα έντονα φαινόμενα. Μέχρι λοιπόν να ξεκαθαριστεί αυτό το σημείο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ασφαλή πρόγνωση καιρού για την επόμενη εβδομάδα μέχρι την Κυριακή. Με τις τελευταίες αλλαγές οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές στην πόλη της Θεσσαλόνικης.

Κινούμενοι λοιπόν στα πλαίσια των δεδομένων που έχουμε μέχρι τώρα κι από τις αναλύσεις των χαρτών για την πορεία αυτής της ψυχρής μάζας αέρα που θα συνδυαστεί με το βαρομετρικό σύστημα που θα σχηματιστεί από αύριο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, πάμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση του καιρού των επόμενων ημερών χωρίς να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι πρόκειται για πρόγνωση.

Σάββατο 13 / 02 / 2021

Οι χιονοπτώσεις θα επικεντρώνονται κυρίως στα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας, όπως και στην Δυτική Μακεδονία, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να κινούνται προς την Ήπειρο και την Θεσσαλία από τις απογευματινές ώρες της ημέρας όπου κατά περιόδους θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα. Ωστόσο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρότι θα φτάσουν μέχρι τα πεδινά, δεν υπάρχουν ενδείξεις για χιονόστρωση που να φτάσει σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ολικό παγετό από τις βραδυνές ώρες. Υποψήφια για ασθενή χιονόπτωση και η Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται χιονόπτωση με προοπτική να ενταθούν τα φαινόμενα και να διατηρηθούν μέχρι και την Δευτέρα ντύνοντας στα λευκά και το κέντρο της πόλης . Δεν αποκλείεται μάλιστα να διατηρηθούν οι χιονοπτώσεις και την επόμενη εβδομάδα αλλά να είναι ηπιότερου χαρακτήρα και πιο μεμονωμένα.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρώτων πυλών για τη χώρα μας

Κυριακή 14 / 02 / 2021

Φαίνεται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας τα φαινόμενα τα διατηρούνται στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς όμως θα πλησιάζουμε προς το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα αρχίζουν να επηρεάζουν Στερεά, Εύβοια και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες θα έχουν φτάσει και σε πεδινές περιοχές. Οι ένταση όμως δεν μπορεί να καθοριστεί αλλά ούτε και η ποσότητα, καθώς θα εξαρτηθεί σε ποια θέση θα είναι το σύστημα μέσα στο Αιγαίο.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρώτων πυλών για τη χώρα μας

Δευτέρα 15 / 02 / 2021

Και τώρα ξεκινούν τα δύσκολα...

Είναι η μέρα που ουσιαστικά φαίνεται να αποκτούν δυναμική τα φαινόμενα στο σύνολο της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας, δηλαδή Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησος, Εύβοια, Σποράδες με τάση να καταλήξουν και στις Κυκλάδες. Ωστόσο, προς το παρόν ειναι παράτολμο να ειπωθεί το οτιδήποτε για τις ποσότητες του χιονιού αλλά και την δυναμική των χιονοπτώσεων. Κρατήστε απλά το σενάριο ότι μπορεί όντως αυτή η μέρα να περιέχει ισχυρά φαινόμενα ακόμα και για την Αττική μέσα στο κέντρο της πόλης. Θα το δούμε όμως πιο αναλυτικά το Σαββατοκύριακο. Όσο για την υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα ακόμα και στην Μακεδονία, με το κρύο πια να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του από βορρά προς νότο.

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρώτων πυλών για τη χώρα μας

Τρίτη 16 / 02 / 2021

Κλείνοντας εδώ, τα δεδομένα επιμένουν για αξιόλογες χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα αποκτούν έντονο χαρακτήρα σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο καθώς και την Κρήτη, όμως είναι πολύ μακριά για να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση καθώς υπάρχουν ενδείξεις για στασιμότητα του συστήματος μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου και εμμονή των φαινομένων μέχρι και την Παρασκευή. Όμως ας είμαστε συγκρατημένοι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο...

Συνοψίζοντας λοιπόν τα χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας, τα τρία κύρια χαρακτηριστικά θα είναι :

Άρθρο: Μαρία Φραγκουλάκη

1. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από Βορρά προς νότο κυρίως από τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου

2. Ο ολικός παγετός που θα κυριαρχήσει στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας

3. Οι βοριάδες που ενδεχομένως στο Αιγαίο να αγγίξουν και τα 8 μποφόρ

4. Οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα σε πολλές περιοχές της χώρας όταν ξεκαθαρίσει η θέση του βαρομετρικού συστήματος στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου

Σοβαρή ψυχρή εισβολή πρώτων πυλών για τη χώρα μας

Άρθρο: Μαριά Φραγκουλάκη

Συνεργάτες - Χορηγοί

Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
Share
Add to bookmark
Back to top
×