Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη εκτίμηση)

Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη εκτίμηση)
Share
Διανύοντας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, παρατηρήθηκαν εναλλαγές στις διαθέσεις του καιρού, όπου στην ανατολική και νότια Ελλάδα οι θερμοκρασίες έφτασαν σε υψηλά επίπεδα λόγω της επιμονής του υποτροπικού και της διατήρησης του αντικυκλωνικού συστήματος στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα είχαμε έναν πιο ψυχρό καιρό που ενδεχομένως τα επόμενα δύο 24ωρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιόλογες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας. Ωστόσο, θα είναι προσωρινό, καθώς η θερμοκρασία θα κινηθεί πάλι προς τα επάνω, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αξιόλογα φαινόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του δευτέρου μήνα της εαρινής περιόδου.
Ο Απρίλιος φαίνεται να χωρίζει την Ελλάδα σε δύο τομείς, με την κεντρική και βόρεια Ελλάδα να είναι στον ψυχρό τομέα και την ανατολική και νότια Ελλάδα στον θερμό τομέα, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να εντοπίζεται μόνο στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Όσον αφορά τις μέρες του Πάσχα, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για ένα σχετικά ψυχρό και αρκετά βροχερό διάστημα. Δεδομένου όμως ότι απέχουμε πάνω από 15 ημέρες από την Μεγάλη Εβδομάδα, το ποσοστό επαλήθευσης παραμένει μικρό ακόμα. Πάντως τα αριθμητικά μοντέλα δεν τοποθετούν την Ελλάδα μέσα σε ένα καλοκαιρινό ή ανοιξιάτικο μοτίβο καιρού, αλλά θα έλεγε κανείς σε ένα πιο φθινοπωρινό. Μόνη εξαίρεση θερμοκρασιακά ίσως να αποτελέσει η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη εκτίμηση)
Έτσι με βάση τις αναλύσεις των αριθμητικών μοντέλων, ECMWF, GFS, GEM, ICON, την ροή των αεροχειμμάρων και τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τα πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του μήνα έχουν ως εξής :
10 Απριλίου έως 20 Απριλίου
Η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δείχνει ένα μοτίβο καιρού με αρκετά φαινόμενα στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, ενώ λόγω των βορείων ανέμων που θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δεν θα αφήσουν τα περιθώρια να δούμε τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τουλάχιστον στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας να έχουμε θερμοκρασίες κάτω από τα κλιματικά δεδομένα για την εποχή. Τώρα, υπάρχει η πιθανότητα του σχηματισμού ενός βαρομετρικού συστήματος γύρω στις 12 με 15 του μήνα, ικανό να προκαλέσει αρκετές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ελλάδας, με μια μικρή πιθανότητα να κινηθούν και προς ημιορεινές περιοχές. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μιλάμε για μια ψυχρή εισβολή σαν αυτή που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Όσον αφορά την ανατολική και νότια Ελλάδα, οι ενδείξεις δείχνουν ένα ήπιο μοτίβο καιρού, με φυσιολογικές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής, ενώ δεν αποκλείεται στα νησιωτικά τμήματα να παρατηρηθούν θερμοκρασίες οριακά πάνω από τα κλιματικά δεδομένα για τον μήνα που διανύουμε.
Απρίλιος 2021 : Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη )
Απρίλιος 2021 : Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη )
20 Απριλίου έως 30 Απριλίου
Ο καιρός εδώ αρχικά σε αυτό το διάστημα φαίνεται να ξεκινάει με μια σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τις πρώτες μέρες της Εβδομάδας των Παθών να έχουμε ένα μοτίβο καιρού που θα παραπέμπει στην άνοιξη τουλάχιστον θερμοκρασιακά. Όμως τα δεδομένα δείχνουν για έναν σχηματισμό ενός ιδιαίτερα ισχυρού βαρομετρικού συστήματος στην κεντρική Μεσόγειο που πιθανόν να αλλάξει ριζικά τον καιρό στη χώρα λίγες μέρες πριν το Πάσχα, με αποτέλεσμα να έχουμε την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη το γεγονός να δούμε ακόμα και χιόνια στους ορεινούς όγκους της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Παρά ταύτα το διάστημα είναι μεγάλο ώστε να είμαστε σίγουροι από τώρα για κάτι τέτοιο, γι αυτό και μιλάμε για ένδειξη και σε καμία περίπτωση για πρόγνωση. Άλλωστε πέρα των 15 ημερών είναι δύσκολο να επαληθευτεί απόλυτα μια εκτίμηση, δεδομένου ότι οι όποιες αλλαγές υπάρξουν, είναι αναμενόμενες. Τέλος, ο μήνας φαίνεται να μας αποχαιρετά με απουσία φαινομένων και με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.
Απρίλιος 2021 : Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη )
Απρίλιος 2021 : Ένας μήνας με δύο πρόσωπα σαν τον Μάρτιο... ( Μακροπρόθεσμη )
Ανάλυση - Εκτίμηση : Φραγκούλη Μαρία

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×