Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Χειμερινή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκανδιναβία

Χειμερινή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκανδιναβία

Σημαντικά επιδεινούμενες συνθήκες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη καθώς δύο ονομασμένες καταιγίδες, ο Christoph και ο Gaetan, κατευθύνθηκαν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Θάλασσα και τη νότια Σκανδιναβία απόψε έως την Πέμπτη. Οι βίαιοι άνεμοι είναι πιθανό να αναπτυχθούν σε όλη τη Βόρεια Θάλασσα με σχεδόν ένα μέτρο (100 εκατοστά) φρέσκου χιονιού, ενώ η χειμερινή καταιγίδα προβλέπεται να χτυπήσει στη νότια Νορβηγία μέχρι την Παρασκευή.

Ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του Polar Vortex έως τις αρχές Ιανουαρίου, οι καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο αλλάζουν δραματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή ράχη αποκλεισμού στην πολική / αρκτική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού συστήματος υψηλής πίεσης πάνω από τον μακρινό Βόρειο Ατλαντικό και τη Γροιλανδία. Στα ανατολικά και νότια του, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εμβάθυνση της δυτικής Ευρώπης, επιδεινώνοντας σημαντικά τις καιρικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα. Η εκρηκτική κυκλογένεση, που ονομάζεται μετεωρολογική βόμβα, αναμένεται να αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα τις επόμενες 24 ώρες.

Αυτή η αλλαγή μοτίβου ακολούθησε την κατάρρευση της πολικής δίνης. Όπως γενικά, το Polar Vortex είναι μια σύνδεση μεταξύ του πυθμένα της ατμόσφαιρας (ο καιρός μας) με τη στρατόσφαιρα ψηλά. Όπως συμβαίνει συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες, μια σημαντική ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των δύο στρωμάτων οδηγεί σε πολύ πιο δυναμική ανάπτυξη καιρικών συστημάτων στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οι μάζες του αέρα και ο καιρός που βιώνουμε βρίσκονται στο χαμηλότερο μέρος της ατμόσφαιρας, που ονομάζεται τροπόσφαιρα. Συνήθως, η τροπόσφαιρα φτάνει τα 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) πάνω από το τροπικό (και στις δύο πλευρές του ισημερινού) και σταδιακά πέφτει σε ύψος περίπου 8 χιλιομέτρων (5 μίλια) προς τις πολικές περιοχές.

Πάνω από αυτό το στρώμα, υπάρχει ένα πολύ βαθύτερο στρώμα που ονομάζεται στρατόσφαιρα. Αυτό το στρώμα έχει πάχος περίπου 30 km και είναι πολύ ξηρό (χαμηλή απόλυτη υγρασία).

Καθώς προχωράμε σε φθινοπωρινούς μήνες και η κλίση της Γης φέρνει μικρότερες μέρες, οι βόρειες περιοχές αρχίζουν να κρυώνουν. Ενώ η ατμόσφαιρα πιο νότια παραμένει σχετικά ζεστή καθώς συνεχίζει να λαμβάνει αρκετή ενέργεια από τον Ήλιο. Καθώς ο βόρειος πόλος ουσιαστικά δεν δέχεται φως του ήλιου καθώς κατευθυνόμαστε τον Δεκέμβριο, η έλλειψη θερμικής ενέργειας φέρνει πολύ πιο σημαντική ψύξη.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία προς την πολική περιοχή σημαίνει επίσης σταδιακή πτώση πίεσης. Στη στρατόσφαιρα, η διαδικασία είναι συνήθως πολύ παρόμοια. Καθώς η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας πέφτει πάνω από την πολική περιοχή ενώ η διαφορά θερμοκρασίας προς το νότο αυξάνεται, μια περιοχή χαμηλής πίεσης σχηματίζεται ψηλά, κατά μήκος της στρατόσφαιρας.

Βασικά λοιπόν, μοιάζει σχεδόν με ένα πολύ μεγάλο κυκλωνικό σύστημα, που καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια πολική περιοχή, που εκτείνεται προς τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Η πολική δίνη υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, σχεδόν από το έδαφος και πιο πάνω. Όσο πιο κοντά στο έδαφος φτάνουμε, τόσο περισσότερες παραμορφώσεις λαμβάνει λόγω του περίπλοκου εδάφους. Και καθώς το μοτίβο είναι πιο δυναμικό με πολλά μετωπικά συστήματα.

Χειμερινή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκανδιναβία

Χάρτης πρόγνωσης χιλιοστών Χιονιού.

Χειμερινή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα και τη Σκανδιναβία

Χάρτης εντάσεως ανέμων.

Πηγή άρθρου: Severe Weather Europe

Συνεργάτες - Χορηγοί

Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
Share
Add to bookmark
Back to top
×