Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Για άλλη μία φορά ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την Εύρωπη στα μέσα της Άνοιξης. Παρόμοιο γεγονό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο , την Ιρλανδία και την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη. Το ψυχρό μέτωπο θα επεκταθεί από την περιοχής της, Βαλτικής προς τις Άλπεις τις επόμενες 3 ημέρες.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Μετά από το σφοδρό κρύο που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, προκαλώντας θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή και οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των καλλιεργειών, όπως και τους αμπελώνες και τα οπωροφόρα δέντρα, παρά τα μέτρα προστασίας που πήραν οι γεωργοί, μια νέα ψυχρή μάζα αέρα εξαπολύεται από την Αρκτική, η οποία φαίνεται να φτάνει μέχρι τον ευρωπαϊκό νότο στο τέλος αυτής της εβδομάδας, προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα Βαλκάνια.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Αν και παρατηρούνται τέτοια ψύχρα μέτωπα μέσα τον Απρίλιο, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα συχνά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τεράστιες ζημιές στην αναπτυσσόμενη βλάστηση, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες ημέρες. Η ψυχρή μάζα αέρα που ήδη από σήμερα έχει αρχίσει να δηλώνει την παρουσία της στη βόρεια Ευρώπη, σταδιακά θα κινηθεί προς την δυτική και κεντρική Ευρώπη μέσα στην εβδομάδα, καταλήγοντας εν συνεχεία στο τέλος της εβδομάδας στην Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται να επικρατήσουν πάλι θα είναι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή, με αποτέλεσμα ο παγετός να καταστεί ολικός σε κάποιες περιοχές όπως και σε μεγάλο τμήμα των Άλπεων, δίνοντας το χαριστικό χτύπημα στην ήδη βεβαρημένη άνθιση που παλεύει να βρει τους ρυθμούς της.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Χιονοθύελλες λοιπόν αναμένονται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τα επόμενα 24ωρα, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Σλοβενίας, της Κροατίας, των Άλπεων, μέχρι την Σλοβακία και την Πολωνία. Παράλληλα υπάρχει το ενδεχόμενο να σχηματιστεί ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα πάνω από την Αδριατική, με αποτέλεσμα να προκληθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις στις Βαλκανικές χώρες το Σαββατοκύριακο. Αν και η ψυχρή μάζα αέρα θα εξασθενήσει σημαντικά μέσα στην Παρασκευή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στις βαλκανικές χώρες θα επιμείνει μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Ο υδράργυρος ωστόσο, μετά το πέρας της κακοκαιρίας, θα επανέλθει σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Οι ποσότητες του χιονιού που αναμένονται να καταγραφούν είναι πάνω από 50 εκατοστά στις Άλπεις και πάνω από 30 εκατοστά σε περιοχές της Ευρώπης και των βορείων Βαλκανίων. Οι βροχές που αναμένονται σε πεδινές περιοχές ίσως να είναι ισχυρές και με μεγάλη διάρκεια, δεδομένου ότι τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας θα είναι υψηλά, η κρύα μάζα αέρα θα συγκρουστεί με τα σχετικά θερμά νερά της Αδριατικής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα ικανό να προκαλέσει χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πολλών χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου και ισχυρές βροχές στα πεδινά τους. Θα υπάρχουν φυσικά συνεχείς ενημερώσεις για την εξέλιξη αυτής της νέας ψυχρής εισβολής που θα επηρεάσει πάλι σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες θα είναι στις κλειστές αλπικές κοιλάδες και τις dolines όπου η αντιστροφή θερμοκρασίας θα αναπτυχθεί. Δεν θα είναι καθόλου περίεργο αν δείτε θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στους -10 °C εκεί.Μόλις το μετωπικό σύστημα εκτιναχθεί από τη Βαλκανική χερσόνησο στα ανατολικά, η ψυχρή μάζα αέρα θα φτάσει επίσης μέχρι το νότο ως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οπότε είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες. Τοπικά -3 έως -5 °C είναι αρκετά πιθανό, οδηγώντας σε περισσότερες ζημιές παγετού.

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Oι πρωινές θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές για τα μέσα Απριλίου σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη από την Τρίτη έως την Παρασκευή το πρωί. Αυτές οι τιμές είναι και πάλι αρκετά χαμηλές ώστε ο παγετός να είναι επιβλαβής για τα φρούτα που ανθίζουν. Για όσους έφυγαν μετά τα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων για τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Κροατία, για παράδειγμα. Καμία φρέσκια βλάστηση πρώιμης άνοιξης δεν θα μπορούσε να αντέξει εάν οι θερμοκρασίες θα ωθήσουν πάλι κοντά ή ακόμα και κάτω από -5 °C.Μεταξύ -1 και -3 °C θα εξαπλωθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία, όλες τις ημέρες από την Τρίτη έως την Παρασκευή το πρωί. Οι θερμοκρασίες θα ωθήσουν στους -3 έως σχεδόν -5 °C σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Μπενελούξ, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας και σε ολόκληρη τη Σλοβενία, την Κροατία και τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας. Παρακάτω επισυνάπτονται οι χαμηλότερες πρωινές θερμοκρασίες που προβλέπονται από το μοντέλο GFS για την Πέμπτη (αριστερό διάγραμμα) και την Παρασκευή (δεξιό διάγραμμα).

Ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την κεντρική και ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα είναι στις κλειστές αλπικές κοιλάδες και τις dolines όπου η αντιστροφή θερμοκρασίας θα αναπτυχθεί. Δεν θα είναι καθόλου περίεργο αν δείτε θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στους -10 °C εκεί.Μόλις το μετωπικό σύστημα εκτιναχθεί από τη Βαλκανική χερσόνησο στα ανατολικά, η ψυχρή μάζα αέρα θα φτάσει επίσης μέχρι το νότο ως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οπότε είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες. Τοπικά -3 έως -5 °C είναι αρκετά πιθανό, οδηγώντας σε περισσότερες ζημιές παγετού. Παρόμοια με την περασμένη εβδομάδα, η γενική εξέλιξη του μοτίβου με αυτή την κρύα πισίνα είναι πιθανό να φέρει μια μάλλον γρήγορη εξασθένηση των βόρειων ανέμων, αλλά ισχυρούς ανέμους κάτω από την πλαγιά (Μπόρα) μαζί με τη δυναμική οροσειρά. Μόλις οι άνεμοι ηρεμήσουν και ο ουρανός καθαρίσει τις επόμενες νύχτες, οι συνθήκες θα γίνουν σχεδόν ιδανικές για πιο καταστροφικό πάγωμα και πρωινό παγετό στη βλάστηση και τα ανθισμένα δέντρα. Για τον λόγο αυτό μείνετε σε επαγρύπνηση..

Μετάφραση: Παναγιώτης Πέλλης

Πηγή: Severe Weather Europe

Συνεργάτες - Χορηγοί

Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
Share
Add to bookmark
Back to top
×