Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στη τροφική αλυσίδα

Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στη τροφική αλυσίδα

Μέσα από μια νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των θερμοκρασιών θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των τροφικών αλυσίδων και να απειλήσει την επιβίωση των μεγαλύτερων ζώων. Οι επιστήμονες μέτρησαν τη μεταφορά ενέργειας από μονοκύτταρα φύκια (φυτοπλαγκτόν) σε μικρά ζώα που τα τρώνε (ζωοπλαγκτόν). Η μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου, μείωσε τη μεταφορά ενέργειας στους ιστούς τροφίμων του πλαγκτόν έως και 56%.

Οι θερμότερες συνθήκες αυξάνουν το μεταβολικό κόστος της ανάπτυξης, οδηγώντας σε λιγότερο αποδοτική ροή ενέργειας μέσω της τροφικής αλυσίδας και τελικά σε μείωση της συνολικής βιομάζας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οργανισμοί ξοδεύουν πολλή ενέργεια σε μια ποικιλία λειτουργιών κατά τη διάρκεια μιας ζωής και μόνο ένα μικρό κλάσμα της ενέργειας που καταναλώνουν διατηρείται στη βιομάζα που καταλήγει να καταναλώνεται από τα αρπακτικά.

Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στη τροφική αλυσίδα

Τα αποτελέσματα της μελέτης, ανάγκασαν τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα, να στείλουν ένα μήνυμα μέσα από τις δηλώσεις τους ότι η φύση βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ο καθηγητής Gabriel Yvon-Durocher, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Κορνουάλη δήλωσε : "Αυτά τα ευρήματα φωτίζουν μια υποτιμημένη συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν είναι τα θεμέλια των ιστών τροφίμων που υποστηρίζουν τα γλυκά νερά και τα θαλάσσια οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται και οι άνθρωποι. Η μελέτη μας είναι η πρώτη άμεση απόδειξη ότι το κόστος ανάπτυξης αυξάνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, περιορίζοντας τη μεταφορά ενέργειας σε μια τροφική αλυσίδα."

Ο καθηγητής Mark Trimmer, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Εάν τα αποτελέσματα που βρίσκουμε σε αυτό το πείραμα είναι εμφανή στα φυσικά οικοσυστήματα, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι βαθιές. Ο αντίκτυπος σε μεγαλύτερα ζώα στην κορυφή των τροφικών αλυσίδων - που εξαρτώνται από την ενέργεια που μεταφέρεται από κάτω προς τα κάτω στην τροφική αλυσίδα - μπορεί να είναι σοβαρή. Απαιτείται περισσότερη έρευνα."

Ο Δρ Diego Barneche, του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης και του Ινστιτούτου Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας επίσης είπε : "Σε γενικές γραμμές, περίπου το 10% της ενέργειας που παράγεται σε ένα επίπεδο ενός ιστού τροφίμων φτάνει στο επόμενο επίπεδο. Οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την επιτάχυνση των μεταβολικών ρυθμών ταχύτερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που μειώνει την ενέργεια που διατίθεται στα αρπακτικά στο επόμενο επίπεδο στον ιστό των τροφίμων." Η μελέτη μέτρησε την απόδοση μεταφοράς αζώτου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο για τη συνολική μεταφορά ενέργειας στο πλαγκτόν του γλυκού νερού, μετά από ένα επταετές πείραμα εξωτερικής θέρμανσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: exeter.ac.uk, https://www.sciencedaily.com

Συνεργάτες - Χορηγοί

Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
Share
Add to bookmark
Back to top
×