Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Το Ελ Νίνιο εξασθενεί: Πιθανή ανάπτυξη της Λα Νίνια το καλοκαίρι

Το Ελ Νίνιο εξασθενεί: Πιθανή ανάπτυξη της Λα Νίνια το καλοκαίρι
Share


Το Ελ Νίνιο δείχνει σημάδια αποδυνάμωσης: πιθανή επιστροφή του Λα Νίνια τον Ιούνιο-Αύγουστο του 2024

Το Ελ Νίνιο έχει επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα τους τελευταίους μήνες, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, αλλά και μια μεγάλη αλλαγή του καιρού στον ορίζοντα. Η NOAA εξέδωσε μια ανακοίνωση ότι « ή La Niña », εξηγώντας ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το El Niño πριν από το τέλος του καλοκαιριού. «Μια μετάβαση από το El Niño στον ουδέτερο ENSO είναι πιθανή έως τον Απρίλιο-Ιούνιο του 2024 (79% πιθανότητα), με αυξανόμενη πιθανότητα ανάπτυξης La Niña τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 ( 55% πιθανότητα) », δήλωσε η NOAA.

Κατά τον Ιανουάριο του 2024, οι θερμοκρασίες πάνω από τις μέσες επιφάνειες της θάλασσας (SST) συνεχίστηκαν σε μεγάλο μέρος του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού. Οι ανωμαλίες SST έχουν εξασθενήσει ελαφρά στον ανατολικό και κεντροανατολικό Ειρηνικό, όπως υποδεικνύεται από τις εβδομαδιαίες τιμές του δείκτη Niño.

Ωστόσο, οι αλλαγές ήταν πιο έντονες κάτω από την επιφάνεια του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού, με τις ανωμαλίες της μέσης θερμοκρασίας στο υπόγειο να επιστρέφουν σχεδόν στο πάγωμα. Αν και οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου παρέμειναν στα κορυφαία 100 μέτρα του ισημερινού Ειρηνικού, οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου ήταν ευρέως διαδεδομένες σε μεγαλύτερα βάθη. Οι ατμοσφαιρικές ανωμαλίες στον τροπικό Ειρηνικό αποδυναμώθηκαν επίσης τον Ιανουάριο », εξηγεί η NOAA.

Οι άνεμοι χαμηλού επιπέδου ήταν κοντά στο μέσο όρο στον ισημερινό Ειρηνικό, ενώ οι ανωμαλίες του ανώτερου επιπέδου ανέμου ήταν ανατολικοί πάνω από τον ανατολικό-κεντρικό Ειρηνικό. Η συναγωγή παρέμεινε ελαφρώς ενισχυμένη κοντά στη γραμμή ημερομηνίας και ήταν κοντά στο μέσο όρο στην Ινδονησία. Συνολικά, το συζευγμένο σύστημα ωκεάνιας-ατμόσφαιρας αντανακλά την αποδυνάμωση του El Niño » , προσθέτει η NOAA.

«Το πιο πρόσφατο λοφίο IRI δείχνει μια μετάβαση σε ουδέτερο ENSO κατά την άνοιξη του 2024, με τη La Niña να αναπτύσσεται πιθανώς το καλοκαίρι του 2024. Ενώ οι προβλέψεις που γίνονται κατά την άνοιξη τείνουν να είναι λιγότερο αξιόπιστες, υπάρχει μια ιστορική τάση για τη La Niña που ακολουθεί την ισχυρά γεγονότα El Niño» , εξηγούν οι ειδικοί της NOAA, των οποίων η ομάδα προβλέψεων « συμφωνεί με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του μοντέλου, με κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μεταβάσεων προς την ουδέτερη ENSO και, στη συνέχεια, τη La Niña».

«Ακόμη και αν εξασθενήσει το τρέχον El Niño, οι επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2024. Συνοπτικά, μια μετάβαση από το El Niño στην ουδέτερη ENSO είναι πιθανή έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (79% πιθανότητα), με αυξανόμενη πιθανότητα ότι η La Niña θα αναπτυχθεί τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (55% πιθανότητα) », καταλήγει η NOAA.

Το Ελ Νίνιο εξασθενεί: Πιθανή ανάπτυξη της Λα Νίνια το καλοκαίρι

Η ανάπτυξη του La Niña θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις για την επερχόμενη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό και πέρα ​​από αυτήν.

Το Ελ Νίνιο εξασθενεί: Πιθανή ανάπτυξη της Λα Νίνια το καλοκαίρι

Τι είναι το El Niño και το La Niña

Τα δύο φαινόμενα συνδέονται με την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού νότια της Χαβάης κοντά στον ισημερινό. Όταν το νερό σε αυτή την περιοχή του ωκεανού είναι τουλάχιστον 0,5°C πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για τουλάχιστον τρεις διαδοχικούς μήνες, εμφανίζεται το Ελ Νίνιο. Όταν τα νερά κρυώσουν σε τουλάχιστον 0,5°C κάτω από το μέσο όρο, δηλώνεται La Niña. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στα καιρικά μοτίβα σε όλο τον κόσμο.

Η Λα Νίνια και η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό

Ο χρόνος άφιξης του Λα Νίνια μπορεί να συμπέσει με την κορύφωση της επόμενης εποχής τυφώνων στον Ατλαντικό. « Μια γρήγορη επιστροφή στις συνθήκες της La Niña κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ενεργή τροπική περίοδο », λέει ο Paul Pastelok, μακροπρόθεσμος μετεωρολόγος στο AccuWeather, ένα έγκυρο μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν η ανάπτυξή του είναι πιο αργή, οι Τροπικοί μπορεί να μην είναι τόσο ενεργοί κατά την περίοδο των τυφώνων του 2024.

Εάν η La Niña υλοποιηθεί, θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντική επίπτωση στις μετεωρολογικές προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χειμώνα. Σε γενικές γραμμές, έχει ως αποτέλεσμα ξηρό και ήπιο χειμώνα στο Νότο, ψυχρότερο χειμώνα στα βορειοανατολικά και συχνές καταιγίδες στα βορειοδυτικά.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×