Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Αναμένεται μια "εκρηκτική" εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό: "Θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο ενεργούς στην ιστορία"

Αναμένεται μια "εκρηκτική" εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό: "Θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο ενεργούς στην ιστορία"
Share

Το σκηνικό έχει οριστεί για μια ταραχώδη χρονιά στους Τροπικούς, τόσο που το 2024 θα μπορούσε να πλησιάσει έναν ρυθμό ρεκόρ που θα μπορούσε να εξαντλήσει ολόκληρη τη λίστα των ονομάτων τροπικών καταιγίδων και τυφώνων. Αυτό λένε οι ειδικοί στο AccuWeather , ένα έγκυρο μετεωρολογικό κέντρο των ΗΠΑ, που λένε ότι η επόμενη σεζόν τυφώνων στον Ατλαντικό θα είναι « εκρηκτική ». Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκινά επίσημα την 1η Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και η ομάδα μακροπρόθεσμων μετεωρολόγων της AccuWeather λέει ότι τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε για μια φρενίτιδα τροπικών συστημάτων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρώτο ονομαζόμενο σύστημα θα μπορούσε να διαμορφωθεί πριν από την έναρξη της σεζόν την 1η Ιουνίου - ένα σημάδι του τι θα ακολουθήσει.

Η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού του 2024 αναμένεται να είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο για τον αριθμό των τροπικών καταιγίδων, των τυφώνων, των μεγάλων τυφώνων και των άμεσων επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες » , δήλωσε ο Alex DaSilva , επικεφαλής προγνωστικός τυφώνων της AccuWeather. Αυτό απηχεί την έγκαιρη προειδοποίηση που εξέδωσε η AccuWeather στα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία εγείρει κώδωνα κινδύνου σχετικά με την πιθανότητα αύξησης της τροπικής δραστηριότητας.

Η σεζόν του 2024 ήταν χειρότερη από τη σεζόν του 2023

Την περασμένη σεζόν τυφώνων σημειώθηκαν 19 ονομαστές καταιγίδες, αλλά υπήρξαν μόνο τέσσερις άμεσες επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τυφώνας Idalia ήταν η καταιγίδα της χρονιάς, που έφτασε στη Φλόριντα ως ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 3 στα τέλη Αυγούστου. Επιπλέον, η τροπική καταιγίδα Χάρολντ πλημμύρισε το Νότιο Τέξας και η τροπική καταιγίδα Οφηλία έπεσε στη Βόρεια Καρολίνα. Ο Λι έπληξε την ακτή της Νέας Αγγλίας ως τροπική καταιγίδα πριν φτάσει στη Νέα Σκωτία του Καναδά.

Όλα τα σημάδια – τονίζουν οι ειδικοί της AccuWeather – συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι « η επόμενη σεζόν θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, με τη δυνατότητα η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού του 2024 να καταταχθεί ως μία από τις πιο ενεργές στην ιστορία».

Οδηγοί για μια εποχή υπερκινητικών τυφώνων

Το ζεστό νερό είναι το καύσιμο για τα τροπικά συστήματα και θα υπάρχει άφθονο ζεστό νερό για να αντλήσουν και να ενισχύσουν τα εκκολαπτόμενα συστήματα. «Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας είναι πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους σε μεγάλο μέρος της λεκάνης του Ατλαντικού, ιδιαίτερα στον Κόλπο του Μεξικού, την Καραϊβική και τη σημαντική περιοχή ανάπτυξης [του τυφώνα] », εξήγησε ο DaSilva. Οι θερμοκρασίες των υδάτων του Ατλαντικού που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο ήταν περίπου ή και υψηλότερες από αυτές του Μαρτίου πριν από τις εκρηκτικές εποχές των τυφώνων του 2005 και του 2020.

Αυτό όχι μόνο θα προωθήσει τη συχνή ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσει την πιθανότητα τα συστήματα να βιώσουν ταχεία εντατικοποίηση , ένα φαινόμενο που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με ιστορικούς τυφώνες. Το 2020, ο τυφώνας Laura βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού και κατευθυνόταν προς τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, εντάθηκε γρήγορα από έναν τυφώνα κατηγορίας 1 με ανέμους 137 km/h σε μια απειλητική καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους 241 km/h, μόλις 11 km/h από την κατηγορία 5.

Το εξαιρετικά ζεστό νερό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία τροπικών συστημάτων τον Νοέμβριο , όταν η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό αναμένεται να πλησιάσει στο τέλος της.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας στην πρόβλεψη για τον τυφώνα στον Ατλαντικό της AccuWeather σχετίζεται με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το νερό κοντά στον ισημερινό στον ανατολικό Ειρηνικό βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας μετάβασης από το Ελ Νίνιο, όταν οι θερμοκρασίες σε αυτήν την περιοχή είναι υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους, στη Λα Νίνια , όταν οι θερμοκρασίες σε αυτήν την περιοχή είναι χαμηλότερες από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Αυτή η ταχεία μετάβαση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξηγούν οι ειδικοί της AccuWeather.

Η La Niña, στην πραγματικότητα, προκαλεί λιγότερο ενοχλητικούς ανέμους, γνωστούς ως διάτμηση ανέμου, σε μεγάλο μέρος της λεκάνης του Ατλαντικού. Όσο πιο γρήγορη είναι η μετάβαση στη La Niña, τόσο πιο ενεργή είναι η εποχή των τυφώνων.

Η La Niña ήταν παρούσα κατά τις εποχές των τυφώνων του Ατλαντικού 2020, 2021 και 2022, σχεδόν ή πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο των 14 ονομασμένων καταιγίδων. Η σεζόν του 2020 είναι συνδεδεμένη με την ιστορική σεζόν του 2005 για τις πιο επώνυμες καταιγίδες, με 30.

Πόσες τροπικές καταιγίδες και τυφώνες αναμένονται το 2024

Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather προβλέπουν 20 έως 25 ονομαστικές καταιγίδες στη λεκάνη του Ατλαντικού το 2024, συμπεριλαμβανομένων 8 έως 12 τυφώνων, 4 έως 7 μεγάλων τυφώνων και 4 έως 6 άμεσων επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο 30 ετών των 14 ονομασμένων καταιγίδων, 7 τυφώνων, 3 μεγάλων τυφώνων και 4 άμεσων επιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τόσους πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξή του, υπάρχει πιθανότητα ακόμη και περισσότερες από 25 ονομαστικές καταιγίδες να συμβούν το 2024. « Υπάρχει 10-15% πιθανότητα 30 ή περισσότερων ονομασμένων καταιγίδων φέτος », είπε ο DaSilva. « Όλες οι ενδείξεις δείχνουν μια πολύ ενεργή εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 ».

Η αναμενόμενη συσσωρευμένη κυκλωνική ενέργεια

Εκτός από τον αριθμό των καταιγίδων και των τυφώνων, η AccuWeather προβλέπει συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα (ACE) 175-225 , υψηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο των 123. Το ACE μετρά την ένταση και τη μακροζωία των τροπικών συστημάτων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθιστώντας το αξιόπιστο τρόπος για να ποσοτικοποιηθεί η πραγματική ένταση μιας εποχής τυφώνων. Ένας ισχυρός, μακρόβιος τυφώνας θα δημιουργήσει μεγάλη ποσότητα ACEs, ενώ μια βραχύβια τροπική καταιγίδα θα δημιουργήσει μόνο μια μικρή ποσότητα ACEs.

Ποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τυφώνα το 2024;

«Η ακτή του Τέξας , η Florida Panhandle, η Νότια Φλόριντα και οι Καρολίνες διατρέχουν υψηλότερο από τον μέσο κίνδυνο άμεσων επιπτώσεων αυτή τη σεζόν », δήλωσε ο DaSilva. Ενώ αυτές οι τέσσερις περιοχές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άμεσης επίδρασης από ένα τροπικό σύστημα, οι κάτοικοι κοντά σε άλλες παράκτιες τοποθεσίες θα πρέπει επίσης να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. « Όλοι οι κάτοικοι και τα συμφέροντα κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων, θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για τον τυφώνα και να είναι πάντα πλήρως προετοιμασμένοι για άμεσο αντίκτυπο », πρόσθεσε ο DaSilva.

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων προβλέψεων είναι η ανάλυση ανάλογων ετών, δηλαδή των προηγούμενων ετών όπου τα καιρικά μοτίβα ήταν παρόμοια με τις τρέχουσες συνθήκες. Παρόμοια χρονιά για αυτή τη σεζόν είναι το 2016 , όταν ο τυφώνας Μάθιου έφτασε στην Ισπανιόλα και την ανατολική Κούβα πριν χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντα στον Ατλαντικό. Ο τυφώνας της κατηγορίας 5 ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα εκείνης της εποχής, φτάνοντας στην ξηρά κατά τη διάρκεια μιας La Niña, παρόμοια με ό,τι αναμενόταν φέτος.

Τι θα συμβεί αν υπάρχουν περισσότερες από 21 καταιγίδες και ξεμείνουν από ονόματα;

Με τους ειδικούς του AccuWeather να προβλέπουν 20-25 επώνυμες καταιγίδες, οι μετεωρολόγοι μπορεί να ξεμείνουν από ονόματα για χρήση για τροπικές καταιγίδες και τυφώνες. Αν και το αλφάβητο έχει 26 γράμματα, τα Q, U, X, Y και Z παραλείπονται, αφήνοντας 21 ονόματα. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ξεμείνετε από ονόματα;

Στο παρελθόν, το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούνταν για την ονομασία των καταιγίδων, ξεκινώντας από το Alpha, αλλά αυτός ο κανόνας άλλαξε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το 2021. « Η χρήση του ελληνικού αλφαβήτου δεν αναμενόταν να είναι αρκετά συχνή για να δικαιολογήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα διαδικασία ονομασίας », ανέφερε ο WMO στον ιστότοπό του. «Ωστόσο, μετά τη σεζόν του 2020 που έσπασε ρεκόρ, η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Τυφώνων της Περιφερειακής Ένωσης IV του WMO το 2021 αποφάσισε να τερματίσει τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου και αντ' αυτού καθόρισε δύο λίστες με επιπλέον ονόματα τροπικών κυκλώνων, το ένα για τον Ατλαντικό. ένα για τον Ειρηνικό».

Η πρόσθετη λίστα ονομάτων είναι επίσης με αλφαβητική σειρά, ξεκινώντας με το όνομα Adria. Εάν υπάρχουν τουλάχιστον 22 ονομαστικές καταιγίδες στον Ατλαντικό αυτή τη σεζόν, το 2024 θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η συμπληρωματική λίστα.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×