Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Το Ελ Νίνιο θα μετατραπεί σύντομα σε Λα Νίνια, «με μεγάλες καιρικές αλλαγές»

Το Ελ Νίνιο θα μετατραπεί σύντομα σε Λα Νίνια, «με μεγάλες καιρικές αλλαγές»
Share

Το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να υποχωρήσει σύντομα , εγκαινιάζοντας μια γρήγορη αλλαγή στο αντίθετο ατμοσφαιρικό και ωκεάνιο μοτίβο, τη Λα Νίνια . Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το μοτίβο συνήθως οδηγεί σε πτώση των θερμοκρασιών, αλλά η καθυστέρηση κατά την εμφάνιση των επιπτώσεων σημαίνει ότι το 2024 πιθανότατα θα είναι στις 5 κορυφαίες θερμοκρασίες στην ιστορία του κλίματος, δήλωσε ο Tom Di Liberto στο Live Science , κλιματολόγος στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. ( NOAA ).

Το αγόρι και το κορίτσι, μοτίβο αντίθετα

Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια αντιπροσωπεύουν αντίθετα μοτίβα στους εμπορικούς ανέμους που περιβάλλουν τον ισημερινό, που πνέουν δυτικά από τη Νότια Αμερική προς την Ασία. Σε ένα ουδέτερο έτος, όταν κανένα από τα δύο μοτίβα δεν παίζει, αυτοί οι εμπορικοί άνεμοι σπρώχνουν το ζεστό νερό προς τα δυτικά και αυτό ωθεί το κρύο νερό του ωκεανού από τα βάθη για να το αντικαταστήσει.

Όταν παίζει το Ελ Νίνιο , οι εμπορικοί άνεμοι εξασθενούν και ο ανατολικός Ειρηνικός, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, παραμένει θερμότερος. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το NOAA, είναι ότι το ρεύμα του πίδακα μετατοπίζεται προς τα νότια, με αποτέλεσμα ξηρές συνθήκες στον Καναδά και τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φέρνοντας υγρασία στα νότια μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους La Niña , οι εμπορικοί άνεμοι ενισχύονται, ωθώντας το ζεστό νερό προς την Ασία και αυξάνοντας την άνοδο του κρύου νερού στις ακτές του Ειρηνικού της Αμερικής. Το ρεύμα πίδακα μετατοπίζεται προς τα βόρεια, με αποτέλεσμα ξηρές συνθήκες στα Νοτιοδυτικά και Νοτιοανατολικά και φέρνοντας υγρότερο καιρό στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και στις Μεγάλες Λίμνες.

Το Ελ Νίνιο θα μετατραπεί σύντομα σε Λα Νίνια, «με μεγάλες καιρικές αλλαγές»

Η Λα Νίνια θα βρυχάται ξανά

Το μοντέλο El Niño είναι επίσημα ενεργό από τον Ιούνιο του 2023, αλλά το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA αναφέρει τώρα ότι το μοντέλο αποδυναμώνεται, με πιθανότητα 85% να μεταβεί σε ουδέτερες συνθήκες πριν από τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η La Niña αναμένεται να ξαναβρυχηθεί , με 60% πιθανότητα να εμφανιστούν συνθήκες La Niña μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου , αναφέρει τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης .

« Όταν είναι ένα Ελ Νίνιο τέτοιας ισχύος, μέτριας προς δυνατή, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις αυτά τα γεγονότα να τελειώνουν γρήγορα και μετά να μεταμορφώνονται γρήγορα σε La Niña » , εξήγησε ο Di Liberto.

Οι μετρήσεις των ωκεανών δείχνουν επί του παρόντος θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες στον Ειρηνικό, επεσήμανε ο Di Liberto, αλλά χαμηλότερες από το μέσο όρο χαμηλές θερμοκρασίες στο νερό κάτω. Μόλις το κρύο νερό φτάσει στην επιφάνεια, η αλλαγή θα συμβεί γρήγορα , τόνισε ο ειδικός.

Από το Ελ Νίνιο στη Λα Νίνια, τα εφέ

Η μετατόπιση από το Ελ Νίνιο στη Λα Νίνια αυξάνει τον κίνδυνο μιας ισχυρής εποχής τυφώνων μπροστά , δήλωσε ο Alex DesRosiers , του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, η αυξημένη θερμότητα από τον ανατολικό Ειρηνικό διαχέεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, προκαλώντας ισχυρότερους ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα. Αυτό δημιουργεί κατακόρυφη διάτμηση ανέμου, μια διαφορά στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου στην επιφάνεια σε σύγκριση με εκείνη ψηλότερα στην ατμόσφαιρα. Και η κάθετη διάτμηση ανέμου, είπε ο DesRosiers στο Live Science, « μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τους τυφώνες καθώς προσπαθούν να σχηματιστούν ».

Κατά τη διάρκεια της La Niña , οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι ήρεμοι, μειώνοντας τη διάτμηση του ανέμου. Αυτό επιτρέπει στον θερμό, υγρό αέρα να μεταφερθεί από την επιφάνεια του ωκεανού για να σχηματίσει μεγάλες καταιγίδες. « Καθώς προχωράμε προς τη La Niña, η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ευνοϊκή και επιτρέπει στις καταιγίδες να αναδυθούν και να ενταθούν », εξήγησε ο DesRosiers.

όγω της προβλεπόμενης La Niña και των τρεχουσών εξαιρετικά θερμών επιφανειακών θερμοκρασιών του Ατλαντικού Ωκεανού, η ομάδα Έρευνας Τροπικού Καιρού & Κλίματος του CSU προβλέπει επί του παρόντος μια πολύ ενεργή εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό , με πρόβλεψη 23 ονομαστικών καταιγίδων (έναντι μέσου όρου 14,4) και 5 τυφώνες κατηγορίας 3 ή υψηλότερου (έναντι του μέσου όρου 3,2). Αυτό το έτος μπορεί να μοιάζει με το 2010 και το 2020, και οι δύο εποχές με έντονες καταιγίδες, αν και οι ισχυρές καταιγίδες δεν είναι εγγυημένο ότι θα επηρεάσουν τη γη, είπε ο DesRosiers.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή»

Όλα αυτά τα κλιματικά μοτίβα συμβαίνουν με φόντο την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και της επιφάνειας. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ η La Niña συνήθως φέρνει πιο δροσερές από τις μέσες θερμοκρασίες στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η περιοχή θα μπορούσε ακόμα να βιώσει ένα καυτό καλοκαίρι λόγω των υποκείμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο Di Liberto.

Ομοίως, αν και το 2023 ήταν μια χρονιά Ελ Νίνιο, η οποία αναμένεται να καταστείλει τους τυφώνες, είχε μια εποχή τυφώνων άνω του μέσου όρου, εξήγησε ο DesRosiers. Αυτή η περίοδος έντονης καταιγίδας μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. « Με έναν τόσο ζεστό Ατλαντικό

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×