Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Ο Μάιος του 2024 ήταν «ο θερμότερος Μάιος» που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Ο Μάιος του 2024 ήταν «ο θερμότερος Μάιος» που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
Share

Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι αυτός είναι ο δωδέκατος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η παγκόσμια μέση θερμοκρασία φτάνει σε τιμή ρεκόρ για τον αντίστοιχο μήνα , με βάση τα δεδομένα ERA5.

Το σερί 12 μηνών επιβεβαιώνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό ( WMO ) και το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως μπορούμε να δούμε από το παρακάτω γράφημα, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για την περίοδο Ιουνίου 2023-Μάιος 2024 ήταν +1,63°C υψηλότερη από τον προβιομηχανικό μέσο όρο για την περίοδο 1850-1900, υπερβαίνοντας έτσι το υποδεικνυόμενο όριο των 1,5°C . Αυτή η τιμή αντιπροσωπεύει το όριο για το κλίμα που έχει τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού , το σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα ​​από το οποίο πυροδοτούνται δυνητικά καταστροφικά φαινόμενα για την κοινωνία μας.

Βρισκόμαστε λοιπόν ήδη σε ένα νέο κλίμα που δεν έχει προηγούμενο σε σύγκριση με το παρελθόν στο οποίο η κοινωνία μας ευημερούσε και εξελίχθηκε.

Ο Μάιος του 2024 ήταν «ο θερμότερος Μάιος» που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Αιτία όλων αυτών είναι οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα (που προέρχονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας, θέρμανση κ.λπ.), ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), συμπεριφέρεται σαν μονόδρομο φίλτρο, αφήνει την ενέργεια του Ήλιου να περάσει, αλλά απορροφά την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη Γη , η οποία έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος, δημιουργώντας έτσι ένα είδος ατμοσφαιρικού θερμοκηπίου γύρω από τον πλανήτη . Υπό κανονικές συνθήκες αυτό το αέριο παίζει πολύ χρήσιμο ρόλο: αν δεν υπήρχε στην ατμόσφαιρα, στην πραγματικότητα, η μέση θερμοκρασία της Γης θα ήταν πολύ χαμηλότερη από σήμερα, καθιστώντας τη ζωή μας αδύνατη. Όμως σήμερα η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι τέτοια που παγιδεύει υπερβολικές ποσότητες θερμότητας και μετατρέπει τη Γη σε ένα γιγάντιο θερμοκήπιο.

Προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι απλώς πιο ζεστά από ό,τι στο παρελθόν: αυτό είναι ένα θεμελιώδες σημείο, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μεγαλύτερη εξάτμιση από τις θάλασσες και επομένως τροποποίηση του υδρολογικού καθεστώτος: αυτό εξηγεί τον λόγο για το φλας πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις που πλήττουν επίσης όλο και περισσότερο την Ιταλία. Εν ολίγοις, εδώ είναι μία από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: όσο αυξάνεται η ζέστη, αυξάνεται ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο Carlo Buontempo , διευθυντής του C3S, σχολίασε τα δεδομένα: "Είναι σοκαριστικό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πετύχαμε αυτό το σερί 12 συνεχόμενων μηνών. Ακόμα κι αν αυτή η σειρά των μηνών ρεκόρ τελικά σπάσει, το γενικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής παραμένει και δεν υπάρχει Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αλλαγής αυτής της τάσης». Πρόσθεσε ακόμη: « Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς, αλλά έχουμε επίσης πρωτόγνωρες δυνατότητες να παρακολουθούμε το κλίμα και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση των ενεργειών μας .

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες , είπε ότι "τον περασμένο χρόνο, σε κάθε στροφή του ημερολογίου παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας. Ο πλανήτης μας προσπαθεί να μας πει κάτι. Αλλά δεν φαίνεται να ακούμε. Καταρρέουμε παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και άνοδος στην καταιγίδα Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε και να παραδώσουμε».

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
tinossecurity.gr
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×