Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Εντυπωσιακή, αλλά προσωρινή η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ατμόσφαιρα την περόδο του Lockdown

Εντυπωσιακή, αλλά προσωρινή η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ατμόσφαιρα  την περόδο του Lockdown

Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα το 2020, η οποία αποδίδεται στα lockdown και στους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν, ήταν εντυπωσιακή. Ήταν όμως ταυτόχρονα και πρόσκαιρη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Την περασμένη χρονιά, οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 προκάλεσαν μια εφήμερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδίως σε μεγάλες μητροπόλεις, συμπεραίνει η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WΜO), μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα ωστόσο καταγράφηκε αύξηση ορισμένων ρύπων, επικίνδυνων για την υγεία, οι επιπτώσεις των οποίων στην κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να καθοριστούν.

«H Covid-19 ήταν ένα απροσδόκητο πείραμα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα» καθώς διαπιστώθηκαν «πρόσκαιρες βελτιώσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του WΜO. «Όμως μια πανδημία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια συστηματική δράση για την αντιμετώπιση των κυριότερων παραγόντων που προκαλούν τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδίως τα μικροσωματίδια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Η έκθεση του WΜO δείχνει ότι σε ορισμένες πόλεις η συγκέντρωση μικροσωματιδίων μειώθηκε έως και κατά 40% κατά τη διάρκεια της καραντίνας, την άνοιξη του 2020, σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19. Οι εκπομπές σωματιδίων όμως αυξήθηκαν και η ποιότητα του αέρα χειροτέρευσε ξανά όταν έληξαν τα μέτρα.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη απ’ όσο δείχνει με την πρώτη ματιά, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μπορεί οι εκπομπές σωματιδίων που συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα να μειώθηκαν, όμως η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε επίσης από «αμμοθύελλες άνευ προηγουμένου και πυρκαγιές που επηρέασαν την ποιότητα του αέρα». Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν επίσης οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν και τα σωματίδια που βοηθούν στην ψύξη της ατμόσφαιρας, όπως εκείνα που περιέχουν θείο, εξήγησε η Οξάνα Ταράσοβα, η διευθύντρια του τμήματος Έρευνας του Περιβάλλοντος της Ατμόσφαιρας του WΜO.

Ο WΜO παρατήρησε επίσης αύξηση της συγκέντρωσης όζοντος, ενός αερίου που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου όταν βρίσκεται στη στρατόσφαιρα αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από τις συγκοινωνίες, τα οποία καταστρέφουν το όζον.

https://youtu.be/s4ly6o-VT90

Επιμέλεια: Πάνος Πέλλης

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
Share
Add to bookmark
Back to top
×