Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Νέες ενδείξεις για τη μεγάλη ευπάθεια των στρωμάτων πάγου της Παταγονίας

Νέες ενδείξεις για τη μεγάλη ευπάθεια των στρωμάτων πάγου της Παταγονίας
Share

Τα καλύμματα πάγου της Παταγονίας είναι τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής, και καλύπτουν μέρος της αλυσίδας των Άνδεων στην Αργεντινή και τη Χιλή.Αν και εκτείνονται σε περίπου 16 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, εξακολουθούν να είναι ελάχιστα γνωστά. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Earth & Environment , από την ομάδα Nature, επανεκτίμησε τον όγκο των δύο πεδίων πάγου της Παταγονίας χρησιμοποιώντας γεωφυσικές μεθόδους τηλεπισκόπησης και δορυφορικών εικόνων. Αυτά τα καλύμματα πάγου έχουν σαράντα φορές περισσότερο πάγο από όλους τους παγετώνες στις ευρωπαϊκές Άλπεις και η μελέτη έδειξε πόσο ευάλωτοι είναι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Johannes Fürst του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, και αποτελούμενη από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής - OGS, αξιολόγησε ότι τα παγοκαλύμματα της Παταγονίας περιέχουν 5351 κυβικά χιλιόμετρα πάγου (αναφέρεται στο έτος 2000) και σε ορισμένες παγετώδεις κοιλάδες φτάνουν σε πάχος τα 1400 μέτρα.

Νέες ενδείξεις για τη μεγάλη ευπάθεια των στρωμάτων πάγου της Παταγονίας

Το μέτωπο του διάσημου παγετώνα Perito Moreno που πηγάζει από το Campo de Hielo Νότια της Παταγονίας και χύνεται στη λίμνη Argentino (συντελεστές: φωτογραφία του E. Lodolo)

«Γνωρίζαμε πολύ λίγα για τα παγοκαλύμματα της Παταγονίας, δύο τεράστια παγετώδη πεδία ελαφρώς μικρότερα από αυτά του Βένετο », εξηγεί ο Emanuele Lodolo, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής – OGS. « Μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για το πάχος τους και τους σχετικούς όγκους, παρά το γεγονός ότι εκτείνονται αντίστοιχα για περίπου 130 και 350 χιλιόμετρα στα βόρεια και νότια παγοκαλύμματα και με πλάτη που ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα», διευκρινίζει . Lodolo.

Η ανάλυση των δορυφορικών χαρτών και των γεωφυσικών πληροφοριών που αποκτήθηκαν στη μελέτη έδειξε ότι ορισμένοι παγετώνες στον τομέα της ανατολικής πλευράς του πάγου έχουν υποχωρήσει κατά αρκετά χιλιόμετρα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ άλλοι έχουν παραμείνει ουσιαστικά σταθεροί. Αυτές οι δυναμικές επηρεάζονται από τη μορφολογία και το βάθος των λεκανών των λιμνών στις οποίες εκρέουν: όπου είναι βαθύτερες, η υποχώρηση των μετώπων των παγετώνων ήταν πιο συνεπής και γρήγορη.

Ενώ οι παγετώνες στις ευρωπαϊκές Άλπεις σπάνια έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 200 μέτρα ετησίως, οι περισσότεροι παγετώνες της Παταγονίας υπερβαίνουν αυτή την ταχύτητα και μερικοί μάλιστα φτάνουν σε ταχύτητα πολλών χιλιομέτρων ετησίως. Μόνο οι παγετώνες που προέρχονται από τα μεγάλα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής έχουν τόσο υψηλές τιμές ταχύτητας ολίσθησης », εξηγεί ο Emanuele Lodolo.

« Τα καλύμματα πάγου της Παταγονίας χάνουν κατά μέσο όρο ένα μέτρο πάγου κάθε χρόνο και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στους υδάτινους πόρους της περιοχής, αλλά σε ολόκληρο το γύρω οικοσύστημα », εξηγεί ο Lodolo. « Όλα αυτά τροφοδοτούν μεγάλες ανησυχίες, που συνδέονται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων που έπληξαν σκληρά την περιοχή τα τελευταία χρόνια », καταλήγει ο ερευνητής.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
tinossecurity.gr
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×