Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Ιταλοί μετεωρολόγοι : Πιθανή ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Σιβηρία αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη στις αρχές Δεκεμβρίου

Ιταλοί μετεωρολόγοι : Πιθανή ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Σιβηρία αναμένεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη στις αρχές Δεκεμβρίου
Share

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός καθώς πλησιάζουμε στον πρώτο μήνα της χειμερινής περιόδου, αφού τις τελευταίες ημέρες τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν στο ενδεχόμενο ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να κινηθούν από την Σιβηρία προς τα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης , φέρνοντας τον χειμώνα πολύ νωρίτερα απ' ότι έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Meteoweb.eu.

Αν και δεν είναι δυνατόν από τώρα να γνωρίζουμε την τελική τροχιά που θα πάρει αυτό το ψυχρό μέτωπο στην Ευρώπη, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα καταλήξει μεταξύ Βαλκανίων, Ελλάδας και Τουρκίας και όχι όπως αρχικά φαινόταν στην δυτική Ευρώπη ή την Ιταλία, προκαλώντας βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τις 5 Δεκεμβρίου και μετά.

Καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό θα παίξει ο λεγόμενος Σιβηρικός Αντικυκλώνας για τον οποίο οι αναλύσεις προβλέπουν ότι η ατμοσφαιρική πίεση θα φτάσει στο κέντρο του συστήματος κοντά στα 1070hPa την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο χειμώνας ενδεχομένως να εισβάλλει με βίαιο τρόπο στην Ευρώπη και μάλιστα σε μία εποχή όπου η ενεργειακή κρίση προκαλεί δικαιολογημένο άγχος στους Ευρωπαίους για το πως θα αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ενός δύσκολου και βαρύ χειμώνα.

Για να γίνει όμως πιο κατανοητό στο πώς θεωρείται ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλεί βίαια χειμερινά ξεσπάσματα στην Ευρώπη, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό το ατμοσφαιρικό σύστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων που συγκεντρώνει μία εκτεταμένη ζώνη πολύ ψυχρού αέρα στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρασίας, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν ακόμα και στους -40 βαθιμούς κελσίου, προκαλώντας δριμύ ψύχος στο μεγαλύτερο μέρος της Σιβηρίας, της Μογγολίας και της Κίνας.

Όταν λοιπόν ανέβουν ιδιαίτερα οι τιμές της ατμοσφαιρικής πιέσεως στο κέντρο του αντικυκλώνα και επεκταθεί το σύστημα έως τα Ουράλια Όρη, τότε ανοίγει ο δρόμος ώστε οι ψυχρές αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά να κινηθούν προς την Ευρώπη, προκαλώντας απότομη πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα σε περίπτωση που συνδυαστεί ταυτόχρονα με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα.

Αν και οι περισσότερες μακροπρόθεσμες προγνώσεις έδειχναν έναν ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη με θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή σε κάποιες περιοχές, δεν παύει να πρόκειται για μία διαδικασία μοντελοποίησης του καιρού που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο μέχρι και σήμερα και η οποία έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας.

Άλλωστε, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και πρακτικά είναι αδύνατον να προβλεφθεί με υψηλό ποσοστό επιτυχίας η εξέλιξη του καιρού σε βάθος χρόνου. Αν λοιπόν επαληθευτεί η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού και εκτοξευθεί η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του Σιβηρικού αντικυκλώνα στα 1070hPa μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε ενδεχομένως στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου να δούμε την πρώτη ισχυρή ψυχρή εισβολή στην καρδιά της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου.

Παρότι για τους λάτρεις του χιονιού θα είναι ένα εξαιρετικό γεγονός, ίσως για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών να εξελιχθεί σε μεγάλος πονοκέφαλος λόγω της ενεργειακής κρίσης.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×