Ο καιρός σήμερα Προγνώσεις

Live εικόνα από κάμερα Live κάμερες

Χιονοδρομικά κέντρα Χιονοδρομικά

Χάρτες Χάρτες

Μεσοπρόθεσμη Ιούνιος 2023 : Με αρκετή αστάθεια στα ηπειρωτικά και με θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο

Μεσοπρόθεσμη Ιούνιος 2023 : Με αρκετή αστάθεια στα ηπειρωτικά και με θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο
Share

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία


Σύμφωνα με τα δεδομένα των μαθηματικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, ο πρώτος μήνας της καλοκαιρινής περιόδου δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θερμά κύματα προς την χώρα μας τα οποία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο υδράργυρος να ανέβει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, αφού η έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια θα επιμείνει στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων έως και τα μέσα του μήνα, με τα λιγότερα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

Έτσι από την 1η Ιουνίου έως και τουλάχιστον τις 15 Ιουνίου, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η έντονη ηλιοφάνεια τις πρωινές ώρες της ημέρας σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και οι νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με αποτέλεσμα σε τοπικό επίπεδο να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Μεσοπρόθεσμη Ιούνιος 2023 : Με αρκετή αστάθεια στα ηπειρώτικα και με θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημανθεί κάτι. Τα φαινόμενα που εκδηλώνονται ως επακόλουθο της ατμοσφαιρικής αστάθειας χαρακτηρίζονται από τοπικότητα και έχουν τεράστια διαφορά με τα γενικευμένα φαινόμενα που βλέπουμε σε οργανωμένα βαρομετρικά συστήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σε μία περιοχή της χώρας να έχουμε ισχυρή καταιγίδα και σε μία απόσταση λιγότερη των 5 χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή να έχουμε λιακάδα. Όλα επαφύονται στο πόσο ισχυρή είναι η ύπαρξη μίας ασταθούς μάζας αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ώστε η πρωινή έντονη ηλιοφάνεια να λειτουργήσει σαν "καύσιμο" για την ανάπτυξη κατακόρυφων νεφών που θα καταλήξουν σε καταιγιδοφόρα νέφη.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, θα διατηρηθούν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή, ενώ δεν αποκλείεται πρόσκαιρα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας να παρατηρηθούν θερμοκρασίες ελαφρώς κάτω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο για τα δεδομένα της εποχής. Ίσως μόνη εξαίρεση να αποτελέσουν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου ενδέχεται πρόσκαιρα η θερμοκρασία να κινηθεί ελαφρώς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Πάντως κατά κανόνα δεν φαίνεται να μας επηρεάζει κανένα ισχυρό κύμα καύσωνα από την Βόρεια Αφρική έως και το τέλος του Ιουνίου. Αλλά αυτό θα το δούμε αναλυτικότερα στην δεύτερη εκτίμηση που θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου.

Μεσοπρόθεσμη Ιούνιος 2023 : Με αρκετή αστάθεια στα ηπειρώτικα και με θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο

Τέλος, όσον αφορά τους ανέμους, θα είναι από βόρειες διευθύνσεις τόσο στην περιοχή του Ιονίου όσο και στην περιοχή του Αιγαίου έως και τις 15 Ιουνίου και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα ούτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αφού η ένταση των ανέμων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 με 5 μποφόρ.

FOLLOW US

Facebook forecastweather.gr
Twitter forecastweather.gr
Instagram forecastweather.gr
Youtube forecastweather.gr
TikTok forecastweather.gr

Συνεργάτες - Χορηγοί

parapolitika.gr
Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών Και Καταστροφών
Ford  Βροχίδης Χατζής
Μύκονος real estate
Δήμος Ιλίου - Δήμος Ιλίου | Επίσημος Ιστότοπος
ΗΛΚΑ Α.Ε. - ilka.gr
Καταφύγιο Μπάφι
BST Systems
Trekking Hellas Πάρνηθας
mykonoslive.tv
etherealmykonos.gr
tinosrunningexperience.gr
aerial globe electronics
artemis-space-observatory.business.site
cyclades24.gr/
cyclades24.gr/
ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ

Έργα - Δήμοι Περιφέριες

periferia-ditikis-ellados.jpg
ilion_erga.jpg
xalkideon.jpg
logobrown-removebg-preview.jpg

Χορηγοί

e-wireless
ΦΕΤΑ ΧΩΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ
WAVE-SQUASH

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Polis 102.6 - Αλεξανδρούπολη
ΘΕΜΑ RADIO 104,6
tinosrunningexperience.gr
Ant 1
www.parapolitika.gr
www.naftemporiki.gr
fm100.gr
Share
Add to bookmark
Back to top
×